Forum Hepatitis C | Wszystko o lekach | Leczenie

Share Tweet Pin it

Tu można dyskutować problem w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu C w Rosji i WNP, możliwe jest, aby omówić i zamówić nowe leki na zapalenie wątroby typu C (sofosbuvir, daklataswir, ledipasvir, veltapasvir i inne)

MONIKI

MONIKI

Twoja wiadomość Letty »01 listopada 2017 roku, 18:22

Odp.: MONIKI

Twoja wiadomość Czarny »01 listopada 2017 roku, 18:25

Odp.: MONIKI

Twoja wiadomość 1 Elena1 »01 listopada 2017, 18:32

Jak leczyć zapalenie wątroby u Moniki

Nowa metoda leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu C z powodzeniem kontynuowana jest w regionie moskiewskim

W regionie moskiewskim lekarze nadal wprowadzają nową metodę leczenia zapalenia wątroby. Trwające leczenie z wykorzystaniem najbardziej zaawansowanych osiągnięć globalnej hepatologii ma na celu uratowanie życia ogromnej większości pacjentów, podał Interfax.

W MONIKI je. Vladimirsky już zaczął kupować potrzebne leki, niedaleko Moskwy lekarze wprowadzają już nową metodę leczenia zapalenia wątroby.

Prowadzona terapia pozwala pacjentowi na powrót do zdrowia w ciągu zaledwie 12 tygodni w 97-98% przypadków, w tym u pacjentów z marskością wątroby. Instytut Moniki jest już w trakcie zakupu leków na terapię - powiedział Minister Zdrowia Regionu Moskiewskiego Nina Suslonova.

Główny hepatolog moskiewskiego regionu Pavel Bogomolov zauważył, że najbardziej zaawansowane osiągnięcia globalnej hepatologii będą dostępne dla kliniki w regionie moskiewskim po raz pierwszy w praktyce krajowej.

Wcześniej w regionie moskiewskim terapia pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C trwała minimum 48 tygodni. Ale już w tym roku będzie dostępny całkowicie nowy doustny schemat leczenia zapalenia wątroby typu C, który nie zawiera interferonu - wyjaśnił Pavel Bogomolov, główny hematolog pod Moskwą.

Nowoczesne metody walki z chorobą będą świadczone bezpłatnie - kosztem obowiązkowego funduszu ubezpieczeniowego. Mieszkaniec regionu moskiewskiego, który ma politykę MHI, ma prawo zwrócić się o pomoc do jednej z 55 instytucji leczących zapalenie wątroby. Najniższy poziom zapalenia wątroby w Rosji utrzymuje się w regionie moskiewskim.

W mieście objętym obowiązkowym programem ubezpieczeń zdrowotnych w regionie moskiewskim diagnozę i leczenie podano 976 pacjentom z WZW typu C. W mieście kontynuowano finansowanie tego programu. W przypadku MONIKI tylko OMC ma służyć tylko 90 pacjentom z przewlekłym zapaleniem wątroby.

Wirusowe zapalenie wątroby typu C jest śmiertelną chorobą, na świecie około 150 milionów ludzi jest przewlekle zakażonych wirusem zapalenia wątroby typu C i jest narażonych na ryzyko wystąpienia marskości wątroby i / lub raka wątroby. Rocznie ponad 350 tysięcy osób umiera z powodu chorób związanych z wirusowym zapaleniem wątroby typu C.

Region Moskwa od tego roku ta kategoria pacjentów otrzymuje bezpłatne badania i leczenie kosztem państwowych gwarancji bezpłatnej opieki medycznej.

Kanał telewizyjny 360 region Moskwa wcześniej informował, że preferencyjne leki są wydawane w 360 punktach w pobliżu Moskwy. Przeczytaj więcej

Pytanie do lekarzy - hepatologów i pacjentów z żółtaczką! Wiem, że istnieje program darmowego leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu C!

Miłość Boychenko Mistrz (1385), zamknięty 6 lat temu

Powiedz mi proszę, co musisz zrobić, aby uzyskać ten program. Lekarz nie mówi - powiedziano mi, że program nie działa, itp. Nie ma możliwości zapłaty 20 tysięcy rubli miesięcznie, a tyle, według lekarza kosztuje leczenie. Powiedz mi - czy ktoś może zostać uleczony z powodu tego programu? W końcu, jeśli nie ma takich pieniędzy, to teraz można położyć się i zginąć w trumnie?

Albina Fedoseeva Mistrz (1450) 6 lat temu

Cóż, niezupełnie sto. Przesadzanie z czymś nie jest tego warte. 50 tp. najdroższe leczenie kosztuje miesiąc, to kołki + żebra, proste interferony + żebra są znacznie tańsze. Mogę ci powiedzieć, jak się zachować, jeśli mieszkasz w Moskwie lub w regionie moskiewskim. Idziesz do regionalnych chorób zakaźnych w klinice, wziąć kierunek Hepatologii Centrum w 1IKB go, jeśli mieszkasz w Moskwie, jeśli mieszkają na przedmieściach, w kierunku podjęcia Monica, zadzwonić, umówić się na spotkanie. aby lekarz jest już w toku z analizami: analizą przeciwciał do gepS, PCR biochemii krwi do analizy genotypu, całkowita morfologia krwi, USG jamy brzusznej. Po tym wszystkim idź do hepatologa. Nie polegaj na serdecznym powitaniu, lekarze nie są najwyraźniej przyjemni. Będziesz mieć biopsję wątroby, analiza ta pozwala nam wiedzieć, w jakim stanie jest twoja wątroba, t. E. Aby określić stopień zwłóknienia. Przy zwłóknieniu powyżej stopnia 2, po prostu musisz zaoferować bezpłatne leczenie.
Konieczne jest leczenie wyłącznie terapii skojarzonej. interferon + rybawiryna. monoterapia to nonsens, mylący zero. czas trwania leczenia zależy od genotypu wirusa. genotypy 2 i 3 są leczone przez 24 tygodnie, genotyp 1 leczony jest przez 48 tygodni.
http://www.hcv.ru/forum tutaj. tutaj mnóstwo informacji na temat gepSu, w tym jego leczenia. Powodzenia =)

vaal Orakul (66531) 6 lat temu

Program ten jest prowadzony przez specjalistów chorób zakaźnych. Nie wiem, jak w twoim mieście chronionym przez Boga, ale w naszym programie to działa. Ale wskazania do konkretnej terapii są bardzo wąskie.

IS 2 Mistrz (2143) 6 lat temu

20 tysięcy. Jesteś naiwny. około 100-150 tysięcy na miesiąc leczenia jest warte. Jest taki program, tylko często docierają do niego tylko przez blat. Cóż, w Kazaniu.

Katedra hepatologii BWW

O separacji

Dział Hepatologii BWW jest jedną z najmłodszych i dynamicznie rozwijających się jednostek MONIKI. MF Vladimirsky.

Głównymi funkcjami działu hepatologii BWW są:

  • dogłębne badania laboratoryjne kliniczny pacjentów cierpiących Moskwa regionu wątroby, z zastosowaniem metod wysokiemu diagnostyki i leczenia;
  • doradztwo i opiekę medyczną dla pacjentów cierpiących na przewlekłe choroby wątroby, w tym swobodnego leczenia przeciwwirusowego u pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby w różnych programach (krajowego projektu do zwalczania chorób społecznych, Program Regionalny program CHI, zwrotowi pokrycie leku);
  • prowadzenie konsultacji na miejscu pacjentów w placówkach medycznych regionu moskiewskiego na MOVLE;
  • organizacja pomocy naukowej i metodologicznej oraz doradczej dla specjalistów regionalnych zakładów opieki zdrowotnej w zakresie diagnostyki i leczenia pacjentów z przewlekłymi chorobami wątroby;
  • organizacja i wdrożenie wypełnienia Państwowego Rejestru pacjentów z chorobami wątroby, wprowadzenie rejestru do praktycznych działań placówek służby zdrowia w obwodzie moskiewskim;
  • udział w badaniach klinicznych nowych leków i schematów leczenia.

Osiągnięcia

Od 2008 roku, na podstawie wydziału hepatologii MONICA, dostępne jest bezpłatne leczenie przeciwwirusowe dla pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C, B, D w ramach różnych programów ukierunkowanych.

W roku na podstawie działu Hepatologii po raz pierwszy w Federacji Rosyjskiej opracował i wdrożył terapeutyczne standardy MLA terapii przeciwwirusowej przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C, co dało okazję do pacjentów w regionie Moskwy do otrzymania bezpłatnego leczenia z najnowocześniejszych leków przeciwwirusowych.

Region Moskwa - pierwszy przedmiotem Federacji Rosyjskiej, w których diagnostyka i leczenie pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby są przeprowadzane nie tylko w ramach finansowania budżetowego (programu docelowego, zasięg beneficjent narkotyków (farba), ale również w wolnej opieki medycznej programu gwarancji państwowych obywatelom: w rejonie Moskwy opracowała i zatwierdziła „diagnostyczne” oraz „terapeutyczne” systemy zarządzania pacjenta. efektem ich realizacji nastąpił znaczny wzrost jakości i dostępności medycznej Pomo oraz u pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby: po raz pierwszy w praktyce krajowej opieki zdrowotnej, w regionie Moskwy standardów zbadał ponad 5 tysięcy pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby oraz u pacjentów leczonych 1370..

Forum zapalenia wątroby

Wymiana wiedzy, komunikacja i wsparcie dla osób z zapaleniem wątroby

Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Vofka »07 stycznia 2016 11:01

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość wilted27 »07 stycznia 2016 11:06

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Marusa »07 stycznia 2016 11:37

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Marusa »07 stycznia 2016 11:49

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Galina46 »07 stycznia 2016 11:53

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Galina46 »07 stycznia 2016 12:02

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Marusa »07 stycznia 2016 12:19

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Marusa »07 stycznia 2016 12:32

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Marusa »07 stycznia 2016 12:54

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Galina46 »07 stycznia 2016 13:27

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość wilted27 »07 stycznia 2016 13:33

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Marusa »07 stycznia 2016 13:47

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Marusa »07 stycznia 2016 13:50

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Vladimirr »08 stycznia 2016 15:25

Re: Leczenie w Monice: poinformuj, proszę

Twoja wiadomość Marusa »20 stycznia 2016 10:42

Katedra hepatologii BWW

O separacji

Dział Hepatologii BWW jest jedną z najmłodszych i dynamicznie rozwijających się jednostek MONIKI. MF Vladimirsky.

Głównymi funkcjami działu hepatologii BWW są:

  • dogłębne badania laboratoryjne kliniczny pacjentów cierpiących Moskwa regionu wątroby, z zastosowaniem metod wysokiemu diagnostyki i leczenia;
  • doradztwo i opiekę medyczną dla pacjentów cierpiących na przewlekłe choroby wątroby, w tym swobodnego leczenia przeciwwirusowego u pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby w różnych programach (krajowego projektu do zwalczania chorób społecznych, Program Regionalny program CHI, zwrotowi pokrycie leku);
  • prowadzenie konsultacji na miejscu pacjentów w placówkach medycznych regionu moskiewskiego na MOVLE;
  • organizacja pomocy naukowej i metodologicznej oraz doradczej dla specjalistów regionalnych zakładów opieki zdrowotnej w zakresie diagnostyki i leczenia pacjentów z przewlekłymi chorobami wątroby;
  • organizacja i wdrożenie wypełnienia Państwowego Rejestru pacjentów z chorobami wątroby, wprowadzenie rejestru do praktycznych działań placówek służby zdrowia w obwodzie moskiewskim;
  • udział w badaniach klinicznych nowych leków i schematów leczenia.

Osiągnięcia

Od 2008 roku, na podstawie wydziału hepatologii MONICA, dostępne jest bezpłatne leczenie przeciwwirusowe dla pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C, B, D w ramach różnych programów ukierunkowanych.

W 2014 roku, na podstawie działu Hepatologii po raz pierwszy w Federacji Rosyjskiej opracował i wdrożył terapeutyczne standardy MLA terapii przeciwwirusowej przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C, co dało okazję do pacjentów w regionie Moskwy do otrzymania bezpłatnego leczenia z najnowocześniejszych leków przeciwwirusowych.

Region Moskwa - pierwszy przedmiotem Federacji Rosyjskiej, w których diagnostyka i leczenie pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby są prowadzone nie tylko w ramach finansowania budżetowego (program docelowy, zwrotowi pokrycia lek), ale również w wolnej opieki medycznej programu gwarancji państwowych dla obywateli: w 2013 roku w rejonie Moskwy opracowany zatwierdzono "diagnostyczne" i "lecznicze" schematy postępowania z pacjentami. Efektem ich realizacji nastąpił znaczny wzrost jakości i dostępności opieki medycznej dla pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby: po raz pierwszy w krajowej praktyce opieki zdrowotnej w 2014 roku w regionie Moskwy standardów zbadał ponad 5 tysięcy pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby i traktowano 1370 pacjentów..

Julia pisze o MONIKI w Moskwie

Dobry dzień i zdrowie dla potrzebujących!
W wątrobie. biuro MONIKI głowa. ord. Bogomolov Pavel Olegovich, sprzedawca kontyngentów na leczenie zapalenia wątroby! Istnieją zakłady na uzyskanie QUOTA, możesz włączyć kolejkę, w ogóle, wszystko dla ludzi! Weź pieniądze i mu! Bezprawie jest kompletne! Pacjenci, którzy piszą skargę do Ministerstwa Zdrowia na Bogomolov PO zaczynają się "naprzód", aby otrzymać Pegasys, a więc nie można czekać, wszyscy będą sprzedawać na lewo! Dokonaj wyboru!

Twoja odpowiedź na tę recenzję

Klikając przycisk "Wyślij", zgadzasz się z zasadami portalu.
Ostre i nieodwracalne komentarze zostaną usunięte.

Komentarze:

Julia jest prawdą o Monice i ile to kosztuje?

Jestem bardzo "prawdziwym sprzedawcą kwot na leczenie zapalenia wątroby" - głowa. oddział hepatologii BDO MONIKI Bogomolov PO. Tak, aby nie doprowadzić do takich stwierdzeń dotyczących handlu itp wszystkim natychmiast zaniepokojony wyjaśnia sytuację: w regionalnym programie docelowym Moskwie w celu zapobiegania i kontroli chorób społecznych (podprogramów „Wirusowe zapalenie wątroby”), w ramach którego do nacierania 64 mln rocznie zakupione leki przeciwwirusowe leki stosowane w leczeniu pacjentów z przewlekłym zapaleniem wątroby typu B, C, D. 2013 planowane przeciwwirusowe (w tym „potrójnym”) leczeniu 70 pacjentów z przewlekłym zapaleniem wątroby typu C, u 40 pacjentów z przewlekłym zapaleniem wątroby typu B i 10 Aulnay przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu D. głównym wskazaniem do leczenia przeciwwirusowego z przewlekłym zapaleniem wątroby typu C, w ramach programu regionalnego - wyrażony zwłóknienie wątroby w wyniku biopsji lub elastografii wątroby. Nie ma innych opcji. Pacjenci z minimalnym zwłóknienia wątroby i zakażonych genotypami 2 lub 3 wirusa zapalenia wątroby typu C w 2013 zaczynają być traktowane rezydującym w ramach programu MLA. Pacjenci z minimalnym zwłóknienia wątroby zakażonych HCV o genotypie 1 lub 4 HCV może otrzymywać leczenie przeciwwirusowe w licznych badaniach klinicznych (około 100 osób rocznie). Wszystkie zabiegi w dziale hepatologii są bezpłatne. Jeśli wiesz o częstości pobierania opłat za leczenie przeciwwirusowe - powiedz mi przez e-mail [email protected] Obiecuję być szczery. P. Bogomolov

ZAPOBIEGANIE ABSOLUTNIE BEZPŁATNYM ZA WSZYSTKIM PRACOWNIKOM, PRZEKAZANE DO 2 LAT BĘDĄ REJESTROWANE W ODBIORZE

Diva jest podana, ponieważ można bezpodstawnie obwiniać dobre imię lekarza, który ma ogromną reputację wśród osób cierpiących na wirusowe zapalenie wątroby! Pamiętam moje pierwsze spotkanie z Pawłem Olegovichem na temat zapalenia wątroby typu C. I chcę powiedzieć, że ten lekarz jest od Boga! Właściwy, życzliwy, dał mi nadzieję i pewność, że nie jest śmiertelny! Co jest wyjściem z sytuacji! Nikt nie zaproponował mi niczego do kupienia. Przeciwnie, było powiedziane, że trzeba czekać z terapią antywirusową, ponieważ moja istniejąca depresja gorzej pod takim ciężkim zabiegu! Wszystkie lata Widziałem w nich dział Hepatologii Monica i cieszę się, że w pewnym momencie doszedł do takiego wielkiego lekarza! Wiem, że w rękach zaufanych lekarzy!

Julia i nie rozdzierajcie się kuracją chtoto na modliszku w Monice, moja córka z jego leczenia przez 5 i pół miesiąca.

Moja córka, która zmarła z powodu ich leczenia, była leczona z powodu zapalenia wątroby.3 Czekała, aż zostanie objęta federalnym programem darmowego leczenia. Śmiertelne przygotowania. Ostatni miesiąc. prawie nie było wyczerpania, umarła we śnie i zdiagnozowano u niej krwotok. Udar. Jeśli miała te leki przeciwwskazane ze względów zdrowotnych, dlaczego mianowała Bogomołowa. To było 2 lata temu. Prawie doszedłem do siebie po tym, co się stało. Moja córka miała 33 lata.

Wygląda na to, że Julia mój komentarz do poprzedniej płyty jest zablokowany. Bardzo przepraszam. Jestem w kontakcie

Monica leczenie zapalenia wątroby typu C opinie

zapalenie wątroby z recenzjami Moniki?
Odpowiedź brzmi!
Hepcinat LP - Best Generic światowej sławy Harvoni (ledipasvir + sofosbuvir) z Indii, wydany przez Natcopharma 28 października 2015 roku (w wiadomościach o tym mieć na stronie internetowej Spółki).
Substancje czynne Hepcinat-lp są absolutnie analogiczne do tych zawartych w składzie leku Harvoni, różnica jest tylko w cenie.
Podczas gdy koszt kursu leczenia Harvoni osiąga 100 000 USD, cena Hepcinat-lp jest niższa niż 1500 USD za trzymiesięczny kurs.
Lek Hepcinat-lp ma niemal 100% skuteczność w walce z wirusowym zapaleniem wątroby typu C, co potwierdzają wyniki badań. Hepcinat-lp posiada wszystkie niezbędne licencje i certyfikaty, jak można zobaczyć na oficjalnej stronie internetowej Natcopharma.
zapalenie wątroby z recenzjami Moniki? Hepzinat LP można kupić na naszej stronie internetowej.
1. Najlepszy nowoczesny rodzajowy;
2. Nie wymaga kombinację z innymi lekami, co do zasady, wysoce toksyczne (wyjątkiem - leczenie innych genotypów, z wyjątkiem 1, 3 i 4, kiedy to oczywiście jest dodanie rybawiryną);
3. Najniższy koszt na dziś;
4. Jedynym skutkiem ubocznym jest uczucie łatwego zmęczenia;
5. Szybkie i skuteczne leczenie (zwykle 12-tygodniowy kurs).
Wszelkie inne kopiowanie generic inne środki Hepatitis-C Hepcinat- lp gorsze pod każdym względem, jak łatwo widoczne czytania instrukcji. Ponadto, nie mylić Hepcinat-lp i tylko Hepcinat - są to różne leki, a drugi nie osiąga pierwszego i pół.
Pomagamy w dostarczaniu Hepcinat-lp bezpośrednio z Indii do dowolnego miejsca na świecie, a my oferujemy najlepszą cenę za to dzisiaj. Część funduszy wysyłamy do funduszu charytatywnego w celu walki z wirusowym zapaleniem wątroby typu C.
Wszyscy, którzy oferują kupić lek "z magazynu w Moskwie" - tylko oszuści, tk. lek nie jest przeznaczony do sprzedaży w Rosji, dodatkowo został właśnie wydany.
zapalenie wątroby z recenzjami Moniki?
Znasz już odpowiedź. Czas, w którym wirus zapalenia wątroby typu C inspirował ludzi przerażeniem - kończy się. Potęga potwora dobiega końca. Jeśli wcześniej tylko wybrani ludzie mogliby leczyć leczenie, dziś każdy może to zrobić. Zwalczmy tego drania razem!

Jeśli chcesz kupić Hepcinat LP, zawsze możesz napisać do naszego operatora na czacie internetowym w prawym dolnym rogu strony lub zadzwonić pod numer 8-800-775-72-82. Możesz również przeczytać instrukcję Hepcinat LP na naszej stronie internetowej.

Wybór leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu C online

Podobne artykuły

zapalenie wątroby z prawdopodobieństwem zakażenia manicure

zapalenie wątroby z prawdopodobieństwem zakażenia manicure?
Odpowiedź brzmi!
Hepcinat LP - najlepszy generyczny światowej sławy Harvoni (ledipasvir + sofosbuvir) z Indii, [...]

Wybór leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu C online

czekoladowe zapalenie wątroby c

czekoladowe zapalenie wątroby z?
Odpowiedź brzmi!
Hepcinat LP - najlepszy generyczny światowej sławy Harvoni (ledipasvir + sofosbuvir) z Indii, wydany przez Natcopharma [...]

Wybór leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu C online

jak leczyć zapalenie wątroby typu C w domu

jak leczyć zapalenie wątroby typu C w domu?
Odpowiedź brzmi!
Hepcinat LP - najlepszy generyczny światowej sławy Harvoni (ledipasvir + sofosbuvir) z Indii, [...]

Życie po leczeniu zapalenia wątroby typu c

Do chwili obecnej istnieje wiele typów wirusowego zapalenia wątroby typu C, więc metoda leczenia zależy od stopnia zaawansowania choroby. Niektóre typy wirusowego zapalenia wątroby typu C wcale nie wymagają leczenia, są bezobjawowe, więc często ich nosiciele nie wiedzą nawet o swojej chorobie.

Kilka słów o typach wirusowego zapalenia wątroby typu C

Wcześniej w medycynie nie było nawet nazwy tego wirusa, po prostu nazwano "Wirusowe zapalenie wątroby nie jest A, a nie B". Z biegiem czasu, gdy choroba zaczyna nabierać tempa, był nazywany zapalenia wątroby typu C. Choroba może rozwijać się od łagodnych do bardzo ciężkich, który później zamienia się w marskość lub raka.

Obecnie naukowcy identyfikują sześć genotypów wirusa, z których każdy wymaga innego leczenia. Głównym celem leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu C jest uwolnienie organizmu wirusa tak wcześnie, jak to możliwe, zanim może on zaszkodzić ciału, w szczególności wątrobie.

Zakażenie chorobą następuje poprzez krew, na przykład po manipulacjach medycznych przy użyciu niesterylnych narzędzi. Nadużywanie alkoholu może również prowadzić do zapalenia wątroby, a czasem nawet niewłaściwej diety i chorób przewodu pokarmowego.

Na objawy zewnętrzne bardzo trudno jest je zdiagnozować, ponieważ mogą być podobne do innych chorób wątroby. W związku z tym wirus zapalenia wątroby typu C można wiarygodnie zdiagnozować jedynie poprzez badanie krwi, a czasami ultrasonografię wątroby, dodatkowo zalecana jest biopsja.

W przeciwieństwie do wirusowego zapalenia wątroby typu A i B, szczepionka przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu C jeszcze nie istnieje.

Leczenie choroby

Po pierwsze, jeśli ta diagnoza została po raz pierwszy wykonana, warto zachować spokój. Leczenie zapalenia wątroby typu C wymagać będzie dużej siły, nie tylko moralnej, ale także materialnej. Obecnie naukowcy udowodnili, że leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu C jest obecnie leczone. Najważniejsze, aby nie zapoczątkować choroby, aby nie wszedł w stan przewlekły.

Ponieważ wirusowe zapalenie wątroby typu C jest wirusem, jest leczone lekami przeciwwirusowymi, które są przepisywane wyłącznie przez lekarza prowadzącego. Leki na zapalenie wątroby są bardzo drogie, a leczenie może trwać kilka miesięcy lub nawet rok, wszystkie leki mają skutki uboczne, takie jak nudności, gorączka, biegunka. Jako dodatkowe leczenie lekarz zaleca fizjoterapię. Również leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu C wymaga od pacjenta przestrzegania ścisłej diety.

Życie po leczeniu, okres remisji, zaostrzenie

Różnica między wirusowym zapaleniem wątroby typu C i innymi - można je ponownie zarażać. Całkowite wyleczenie z tej choroby występuje tylko w dwudziestu procentach przypadków, głównie choroba przechodzi w postać przewlekłą. W dzisiejszych czasach nie wiadomo, dlaczego niektórzy pacjenci wyzdrowieją z tego wirusa, ale inni nie.

Jeśli wirusowe zapalenie wątroby typu C przejdzie w postać przewlekłą, wówczas jest bardzo niebezpieczne. Wielu pacjentów z powodu braku objawów w remisji poważnie odnosić się do choroby, przez co narażają się na ryzyko zaostrzenia.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, jeśli dana osoba jest zarażona wirusem zapalenia wątroby typu C, może zostać zarażona innymi rodzajami zapalenia wątroby, dlatego powinien być zaszczepiony przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B.

Możesz zapobiec postępowi choroby. Konieczne jest odmawianie przyjęcia alkoholu, palenia tytoniu i narkotyków, a także szkodliwe dla ziół wątroby, z którymi wiele osób jest leczonych.

Przyczyna śmierci wirusowego zapalenia wątroby typu C, według statystyk, jest niezwykle rzadka, tylko 3-5% przypadków.

Obecnie prowadzonych jest wiele badań naukowych mających na celu badanie i tworzenie nowych form leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu C.

Znalazłeś błąd? Wybierz i naciśnij Ctrl + Enter, poinformować nas.

Podoba Ci się? Leiknie i trzymaj to na swojej stronie!

19 komentarze na temat "Wirusowe zapalenie wątroby typu C: choroba i życie po leczeniu"

Moja historia to zwycięstwo nad WZW typu C. Mam 35 lat. Przed rokiem w 10 tygodniu ciąży, podczas dostarczania krwi stwierdzono w moim zapalenia wątroby typu C o genotypie 2 testy czynności wątroby ALT ACT jest bardzo wysoka, z FibroTest-zwłóknienia i pierwotnej marskości wątroby. Byłem zdezorientowany tym, co usłyszałem i byłem zszokowany. Dużo myślałam i martwiłam się tym, co się wydarzyło, i moim dzieckiem, które się nie urodziło, że zarazi się tą chorobą. Lekarz chorób zakaźnych powiedział mi, że nie ma powodu do zmartwień. istnieje wiele dobrych leków leczących zapalenie wątroby i jego konsekwencje. Odroczenie leczenia po urodzeniu nie stało i przepisano kurację lekiem Heptrog. Pierwszy miesiąc leczenia pozostawił wirusa we krwi. PTSR pozostało w minusie. A następnie kolejne 4 miesiące leczenia w celu zapobiegania i całkowitego wyzdrowienia. Podczas leczenia nie wystąpiły żadne działania niepożądane. W rezultacie moje dziecko urodziło się zdrowe i sam byłem szczęśliwy, że istnieje taka możliwość bycia zdrowym dla siebie i dla dziecka.

Kłamstwa! Nie można zabić wirusa za pomocą hepatoprotektora. Ntsjna Leczenie antywirusowe! Ona i tylko ona. Początkowa marskość wątroby to czwarty etap zwłóknienia! Carl, czwarty! Wzrost ciała, trzęsie, bóle skorupę gdy pochylając zwłaszcza, miałem etap 3 włóknienie kiedy zacząłem terapię interferonem (wirusowe zapalenie wątroby typu C, 2 genotyp, przewlekła 10 lat.), a jestem pewien, że w marskości wątroby, w różnym stopniu, ale będzie poczuć organ, który umiera zamieniając się w pustą tkankę miękką lub zastąpiony przez tłuszcz. Lek Pegasys (nie dla reklamy, ponieważ to, co reklama nafig jeśli jest to jeden z pierwszych radę wielu hepatolodzy takich jak Monica, a on stoi w pobliżu Chiriqui na wtrysk, a ich tempo powinno być 24) tu i czytać, a poza nim rybawiryną (WYMAGANY) 600 rubli 60 tabletek 6 tabletek na dzień, a niszczy wirusa z nim jest tylko pobochka silny ból, takich jak toksyczne. A Glukofazh czasami mianowany. Więc Olga jeździ, życzę jej zdrowia. Jeśli chcesz zrobić reklamę, przejdź do pytania w inteligentny sposób, dobrze, pisz co najmniej, że jest tam włókno. Po prostu nie ma takich opowieści jak jej. Przy okazji na mnie przez 4 tygodnie wirus nie został znaleziony. Co chcę wszystkim. Wieczny minus całe cierpienie.

Victor ma oczywiście rację! Wirusowe zapalenie wątroby leczy się wyłącznie lekami przeciwwirusowymi! Wszelkie środki folk, i nic gepaprotektorami drugim.I sposób, zamiast zwykłej rybawiryna rybawiryną lipint teraz tam, z efektami mniej toksyczne i najniższej cenie to pobochkami.I o 700R, nie jest zbyt drogie, biorąc pod uwagę wszystkie plusy i minusy. Całe zdrowie!

Chcę podzielić się z wami moją historią. Mam zapalenie wątroby typu C, genotyp 1b w postaci przewlekłej. Choroba 12 lat, którą otrzymałem z transfuzją krwi, po urodzeniu dziecka. W tym przypadku zwłóknienie wątroby ma 3 etapy. Tak więc niemieccy lekarze oferowali terapię lekiem Harvoni. TK Jesienny lek drogi, potem kupiłem i akceptuję go indyjski analog, który jest wielokrotnie tańszy. Dwa tygodnie później wynik analizy wirusów PCR wyniósł już 27, a początkowo 4 miliony (milion). Odczyty wątroby powróciły do ​​normy, czekam na następujące wyniki (częstotliwość testów co dwa tygodnie,). Oczywiście ścisła dieta. Terapia trwa 12 tygodni. Pigułka: pierwsze 7-10 dni po zażyciu pigułki, łagodne nudności i w ciągu 2-3 godzin od zmęczenia. Wtedy wszystko jest w porządku. A jeszcze bardziej do diagnozy steato wątroby. Życzę wszystkim powodzenia i szybkiego powrotu do zdrowia.

Natalia, czy już masz terapię? jaka jest prognoza?

Witaj Natalia. Czytałem o twoim leczeniu i chciałem zadać ci kilka pytań, jeśli możesz. Mój mąż cierpi na wirusa z niedociśnieniem genotypu C 1b na etapie marskości. Wypiłem 12 tygodni Harvonu. Prawie bez objawów, nie licząc pierwszych dwóch tygodni. Na podstawie wyników analizy wirusa we krwi nie ujawniono go. Teraz minęły dwa miesiące i skarży się, że ból w prawym podżebrze jest nadal bolesny.

Jak czułeś się zaraz po zabiegu? Czy kiedykolwiek odczuwasz ból?

Chcę podzielić się z wami moją historią. Mam zapalenie wątroby typu C, genotyp 1b w postaci przewlekłej. Choroba 12 lat, którą otrzymałem z transfuzją krwi, po urodzeniu dziecka. W tym przypadku zwłóknienie wątroby ma 3 etapy. Tak więc niemieccy lekarze oferowali terapię lekiem Harvoni. TK Jesienny lek drogi, potem kupiłem i akceptuję go indyjski analog, który jest wielokrotnie tańszy. Dwa tygodnie później wynik analizy wirusów PCR wyniósł już 27, a początkowo 4 miliony (milion). Odczyty wątroby powróciły do ​​normy, czekam na następujące wyniki (częstotliwość testów co dwa tygodnie,). Oczywiście ścisła dieta. Terapia trwa 12 tygodni. Pigułka: pierwsze 7-10 dni po zażyciu pigułki, łagodne nudności i w ciągu 2-3 godzin od zmęczenia. Wtedy wszystko jest w porządku. A jeszcze bardziej do rozpoznania stłuszczenia wątroby. Życzę wszystkim powodzenia i szybkiego powrotu do zdrowia.

Czy mogę odzyskać od WZW C z mojej krwi na brzytwie?

podczas leczenia wirusa na brzytwie, prawdopodobnie nie przeżyje))), chyba że, oczywiście, nie trzymaj golarki w łóżku płynącej krwi))))

Witam, byłem z 3a F1.Kupil na gepaforume dla 35tys.tablov w Seregi Lokomotywa.Day Boga on zdorovya.Seychas minus.Zhdu SVR 12.Vsem zdrowia.

Wirusowe zapalenie wątroby typu C jest uleczalne. Zakażenie miało miejsce w dzieciństwie, wierzono, że lekarstwo na zapalenie wątroby typu C, a jednak nie przeszkadza to lepiej go nie dotknąć, niniejszy został naciśnięty przez 40 lat. Słabość, alergia, nudności, bezsenność, przewlekły stan grypy. Zdiagnozowano wirusowe zapalenie wątroby typu C genotyp 1B. Coroczne leczenie interferonami nie dało wyniku, z wyjątkiem pogorszenia stanu i masy nabytych skutków ubocznych. Spa VIKEYRAPAK 12 tygodni, 3 tabletki dziennie, bez pobochek, a testy rok czyste, biochemia wróciła do normy, zwłóknienie z 3 lewo na 2. Zwracany aktywność zniknął reakcje alergiczne. Premia była tłumiona potwornej opryszczki, która przed rozpoczęciem leczenia pojawiała się co miesiąc, a terapia przeciwwirusowa od niego już nie pomogła. Mam nadzieję, że zapalenie wątroby zniknęło na zawsze, ale co pół roku kontynuuję testowanie i czekam na wyniki z tonącym sercem. Podczas gdy wszystko jest super. To daje podstawy do nadziei na całkowite wyleczenie.

Cześć. Mój młody człowiek ma zapalenie wątroby typu C od 2007 roku. Jak powiedział, wyleczył go dawno temu, a teraz nie może nikogo zainfekować, uprawia seks bez prezerwatywy. Powiedz mi, czy to prawda? Czy można uprawiać z nim seks bez ochrony siebie? Dziękuję

Mam zapalenie wątroby z genotypem. Ona potraktowano bardzo niskich kosztach leków: altevir i ribaverin (. Przypadkowo kupił 60 tabletek po 200 rubli) Leczenie zakończono w lutym 2016 g.Cherez miesięcy jest ujemna, po zakończeniu leczenia i po 4 miesiącach, zbyt. Którzy od dawna potrzebne do analizy (pół roku), nie mogę się zdecydować, obawiam się, i nagle... pozytywny pieniądze na drogie leki... nie.

Podczas leczenia wystąpiły wszystkie działania niepożądane. Płeć roku leżała w łóżku, straciła 20 kg. włosy wypadły, krew policzyła się do 0, spadła niska hemaglobina, stawy się pogorszyły + straszliwa depresja....

Prawie rok minął, prawie wszystko się poprawiło, pozostała depresja, ból stawów i mała liczba płytek krwi.... może uda mi się to... Mam nadzieję. Ale jeśli teraz miałbym wybór, przeszedłbym to wszystko jeszcze raz...

Czy ktoś może pomóc, dać nadzieję... Pamiętam moją rozpacz, kiedy czytam Internet i zrozumiałem, że nie mam nic do bycia traktowanym.

Wirusowe zapalenie wątroby typu C, 1B, 4 fibr.kurs 3 miesiące, vikeyrapakom i rybawiryną, minus miesiąc, z dusznością i pobochek bessonitsa.Voobschem wszystko wraca do normy! Co chcę wszystkim cierpieć?

O tej porze, bardzo niedawno zachorowałem, włóknienie wątroby jeszcze się nie zaczęło. Początkowo depresja była naturalna, bardzo straciła serce po obiecującej diagnozie i fałszywych zasobach Internetu. Mam genotyp 1b, powiedział lekarz najtrudniej wyleczyć. Czytał dużo o leczeniu za pomocą interferonu i rybawiryny - wrażenia i nadziei, więc w związku z tym, jakie komplikacje dają te "leki". Miałem jednak szczęście: krewni za granicą kupili lek "Ledispavir Sofosbuvir », producent indiyskikaya farmaceutyczna firma«Hepcinat LP», nie wiem, czy można go zakupić na terytorium WNP, koszt jest stosunkowo wysoki $ 500 (28 tabletek) podano niektóre z jego mocą, ale kupiłem na rzekomej wartości szeregowego, niektórzy sugerowali, i za $ 800, czyli pojednanie w cenach z wielu sprzedawców, wiele z nich jest czerpanie z cudzego nieszczęścia, znam osobiście, że nie ma żadnych skutków ubocznych nie propylu trzy miesiące pigułka dzień i mieć rok czyste, za każdym razem analiza trochę warować. W każdym razie, jeśli nawrót, ponownie pij te leki, ale przez dłuższy czas. Tak więc przyjaciele zawsze mają nadzieję i dzięki nowoczesnym farmaceutykom szansa jest bardzo duża, na wszystkie negatywne wyniki!

Witaj Powiedz mi, a ty po kuracji przeszedł kurs vosstonovleniya.Esli tak, co wzięli

Cześć wszystkim! Ukończył leczenie pod koniec stycznia 2017 r. Lekiem Sofosbuvir. Analizy są negatywne. Półki, jak mi się wydaje, były już na końcu leczenia (niestabilny stan psychiczny - łzawienie) i wszystkim. Teraz boję się iść do szpitala. Jest to konieczne dla chirurga, jestem dostosowany lub ustawiony.

Witaj, Oksan, gdzie zamówiłeś ten lek?

Cześć, We mnie ten ból został odkryty w 2013 roku, był leczony interferonami i rybawiryną. Dwa tygodnie później był już produkt PCR otr. Ale sama analiza obecności wirusa hepat c wskazuje, że on tam jest. PCR w tym przypadku, dzięki Bogu otr. Powiedz wszystkim to? Albo ty i sama analiza jest negatywna na obecność wirusa. Dziękuję. Wszyscy są zdrowi i nigdy nie spotkali się z tą katastrofą

Pavel Bogomolov: "Możemy wyleczyć zapalenie wątroby typu C nawet w stadium marskości"

Dlaczego wirusowe zapalenie wątroby typu C jest "łagodnym zabójcą", według jakich standardów jest leczenie zapalenia wątroby w regionie moskiewskim i jak rozwija się hepatologia? Kontynuujemy rozmowę z głównym hepatologiem Ministerstwa Zdrowia Regionu Moskiewskiego, kierownikiem działu hepatologii MONOKI MONOPHY BOO, szefem Moskiewskiego Regionalnego Centrum Hepatologii Pavel Olegovich Bogomolov.

- Jak doszło do tego zawodu?
- Dorastałem w rodzinie dziedzicznych żołnierzy, więc od młodego wieku wątpliwości co do przyszłego zawodu, którego nie miałem: Wiedziałem stanowczo, że będę oficerem. W wieku 16 lat, podobnie jak mój ojciec, został mistrzem sportu ZSRR. Wraz z tym, aktywny wpływ rodziców ukształtował mój entuzjazm dla nauk przyrodniczych, w ostatnich latach szkolnych zacząłem uczęszczać na dodatkowe zajęcia z biologii i chemii. Regularnie przypominano mi, że wszyscy ludzie z naszej rodziny kształceni są w Leningradzie w Petersburgu, a także regularne kontakty z lekarzami sportowymi. W rezultacie mój ojciec polecił mi wstąpić do Wojskowej Akademii Medycznej. Pomimo braku poważnego zainteresowania medycyną w tym czasie, w 1989 roku zostałem kadetem na wydziale lekarskim.

- Więc co sprawiło, że zostałeś w zawodzie?
- Jestem uzależniony od ludzi, a medycyna fascynuje. Co więcej, miałem szczęście: Wojskowa Akademia Medyczna jest jedną z najstarszych instytucji w Rosji, założoną przez cesarza Pawła I w 1799 roku, instytucją, która według swoich standardów edukacyjnych jest bardzo podobna do zachodnich uniwersytetów. Oznacza to, że istniał system kampusów, system ścisłej weryfikacji wiedzy i naprawdę bardzo poważna odpowiedzialność za ich nieobecność. Pomyśl tylko, że 16-18-letni chłopiec nie może pójść na "zwolnienie", jeśli nie uczy się dobrze! Co za bodziec do nauki! Nawet w szóstym roku, a jest to praktycznie końcowy trening, nadal mieliśmy obowiązkowe "samokształcenie". Wyobraźmy sobie, że po zajęciach studenci akademii (studenci) przyszli na specjalną lekcję, czytali książki, streszczenia, a dyżurny oficer sprawdzał, kto i na czym polega samokształcenie. Dlatego też system edukacji w Armii Radzieckiej, ze względu na rygor, sztywność, był dość skuteczny, pobudzał do bycia profesjonalistą. Spodobały mi się lata kadetów, kiedy usłyszałem od lekarzy cywilnych zdanie o Wojskowej Akademii Medycznej: "Oczywiście, akademii. Będziesz nawet mieć niedźwiedzia, którego nauczy się być lekarzem. I to prawda. (Śmieje się.) Potem jakoś się zaangażowałem - medycyna mnie zainteresowała. Dlaczego więc nie zostać profesjonalistą?! Nie rób czegoś w połowie, musisz dążyć do maksimum!

- Dlaczego dokładnie hepatologia?
- Początkowo chodziłam do gastroenterologii. Od drugiego roku, nawet od końca 1, już wiedziałem, że chcę zostać gastroenterologiem. Byłem zajęty schorzeniami jelita cienkiego, o ile było to możliwe w tym czasie. Ogromnym sukcesem był udział w pracach naukowych w laboratorium żywienia Instytutu Fizjologii. To laboratorium jest wielkim akademikiem Ugolyevem, człowiekiem, który dokonał podstawowego odkrycia - trawienie błoną w jelicie cienkim.

Przez długi czas sferą moich zainteresowań naukowych były choroby jelita cienkiego. Zasadniczo w tym czasie ciało było także wątrobą podobną w swoich źle zbadanych chorobach. Interesowało mnie wątroba i jelito cienkie. Dlatego względna specjalizacja powstała dawno temu, a wąska specjalizacja - głównie choroba wątroby - gdzieś od 1999 roku.

"Miałem szczęście, że osobiście znam wielu krajowych i zagranicznych naukowców, widzę niesamowicie wysoki poziom badań, nowoczesny poziom myślenia"

- Co cię szczególnie pociąga w hepatologii?
- Wynika to z kilku aspektów. Pierwszą z nich jest metaboliczna choroba wątroby, tak zwana choroba tłuszczowa. Dlaczego pojawia się u kogoś, a ktoś nie, dlaczego ktoś ma marskość wątroby, a ktoś nigdy? Jak powszechne jest to, jak niebezpieczne? Czy istnieje wzajemny negatywny wpływ stłuszczenia wątroby i, powiedzmy, choroby sercowo-naczyniowej? To bardzo interesujące. Drugim aspektem jest wirusowe zapalenie wątroby, bardzo pilny temat. Podobnie nie jest jasne, dlaczego i u kogo rozwija się marskość. Jest to bardzo interesujące dla mnie i dla pracowników naszego centrum.

Nauka ta jest jedną z najmłodszych, powstałą w latach 1960-1970. Przez długi czas po odkryciu wirusa zapalenia wątroby typu B. B. Bloomberg, aż do końca lat 80., nie było żadnych specjalnych odkryć w hepatologii. A w latach 90., po odkryciu wirusa zapalenia wątroby typu C, była niewiarygodna okazja do leczenia przewlekłego zapalenia wątroby.

Współpraca z firmami biotechnologicznymi pozwala na bliską komunikację z osobami opracowującymi najnowsze leki. Miałem szczęście, że osobiście znam wielu krajowych i zagranicznych naukowców, widzę niesamowicie wysoki poziom badań, nowoczesny poziom myślenia. Dzięki takim możliwościom jesteśmy zaangażowani w badania nad najnowszymi lekami do leczenia zapalenia wątroby typu B, zapalenia wątroby typu D, które uznano za nieuleczalne. Bierzemy udział w badaniach nad skuteczniejszymi lekami, które pozwalają leczyć więcej pacjentów cierpiących na wirusowe zapalenie wątroby typu C. Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości uzyskamy doskonałe wyniki, które umożliwią rejestrację tych leków w Rosji. A fakt, że ja, moi współpracownicy, pracownicy znaleźliśmy się wśród pionierów tych badań, oczywiście nie możemy nie zainspirować.

- Jak szybko pojawiają się odkrycia w hepatologii?
- Ta nauka jest jedną z najmłodszych, powstała w latach 1960-1970. Przez długi czas po odkryciu wirusa zapalenia wątroby typu B. B. Bloomberg, aż do końca lat 80., nie było żadnych specjalnych odkryć w hepatologii. A w latach 90., po odkryciu wirusa zapalenia wątroby typu C, była niewiarygodna okazja do leczenia przewlekłego zapalenia wątroby. Choroba przewlekła jest wieczna, dlatego została tak nazwana. A co do wirusowego zapalenia wątroby, dzięki podstawowym badaniom istniała możliwość wyleczenia! W ciągu następnej dekady ponownie zgromadziły się dane i dane oraz pojawiły się nowe klasy leków - pegylowane interferony i syntetyczne nukleozydy. Ponownie skok w skuteczności terapii. Znowu możliwość leczenia coraz większej liczby pacjentów. Kolejne 10 lat minęło i pojawiły się leki, które jeszcze bardziej zwiększyły skuteczność leczenia przeciwwirusowego! To znaczy, okazuje się, że co 10 lat pojawia się coś w rodzaju globalnego odkrycia, które zmienia nasze wyobrażenie o tym, jakie istnieją mechanizmy powstawania choroby, jak możemy na nią wpływać.

W ostatnich latach stopień wniknięcia w problem jest tak wysoki, że prawdopodobnie będziemy świadkami tak fundamentalnych odkryć znacznie częściej niż raz na 10 lat. I podejrzewam, że stanie się to co 5, co 7 lat. Oznacza to, że żyjemy obecnie w czasach bardzo intensywnych zmian.

Niestety, nie zawsze wyniki tych fenomenalnych badań naukowych docierają do krajowej służby zdrowia, jak tylko byśmy tego chcieli. Niektóre regiony Rosji pod względem udzielania pomocy pacjentom z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby pozostały w latach 1960-1980, kiedy do leczenia stosowano hepatoprotektory, to jest, w rzeczywistości, smoczki. Cały świat dokonał gigantycznego skoku przez 20 lat, zbliżył się do stosowania nowych wysoce skutecznych leków, które zapewniają lekarstwo na pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby typu C, a dla większości naszych pacjentów to, niestety, jest czymś w rodzaju pola fantazji.

"W ostatnich latach stopień wniknięcia w problem jest tak wysoki, że prawdopodobnie będziemy świadkami tak zasadniczych odkryć znacznie częściej niż raz na 10 lat"

- Jaka jest różnica między naszą nauką a Zachodem?
- Światowa nauka jest tak potężna, że ​​jest to wielopoziomowy system szkolenia i selekcji ludzi, stabilne i wystarczające finansowanie. A my, niestety, często rozmawiać z pracownikami krajowymi ośrodkami naukowymi zapewnia, że ​​w zakresie technologii biomedycznych dużo albo zgubiony lub pozostały na poziomie z ubiegłego wieku.

- Jakie typy zapalenia wątroby występują w Rosji?
- Wirusowe zapalenie wątroby jest chorobą zapalną wątroby. Zapalenie wątroby jest ostre, pierwsze powstające i przewlekłe, które trwają od dłuższego czasu. Oba są podzielone na zakaźny, które jest spowodowane przez pewnego rodzaju patogenu (na przykład wirusa) i niezakaźne (na przykład, alkohol, toksyczny, metabolicznego, zapalenia wątroby wywołanego przez genetycznych, chorób dziedzicznych). Ostre zakaźne zapalenie wątroby najczęściej odzwierciedla niski stan sanitarny i epidemiologiczny. Aby rozwiązać ten problem, trzeba cały zakres działań: szczepienia ludności, wysoki poziom rozwoju społeczno-gospodarczego kraju, pewne nawyki żywieniowe i spożycia alkoholu w populacji, pracy edukacyjnej. Ostre zakaźne zapalenie wątroby, zapalenie wątroby typu A, którego wybuch, niestety, zdarza się, jest najbardziej istotne. Jest to tak zwane zapalenie wątroby typu fekalno-doustnego.

Niektóre regiony Rosji w zakresie opieki nad pacjentami z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby pozostały w latach 1960-1980.

Pozajelitowe (przenoszone przez krew lub jego składniki) ostrego zapalenia wątroby w naszym roku staje się coraz mniej, a to jest w rzeczywistości odzwierciedlenie znaczącego rozwoju opieki zdrowotnej. W naszym arsenale coraz więcej instrumentów medycznych, które nie implikują ponownego użycia, a to jest gwarancja, że ​​dana osoba nie zostanie zarażona wirusem zapalenia wątroby. Mocno podniosła poziom technologii medycznej, wystarczy spojrzeć na sprzęt do przetwarzania sprzętu endoskopowego. Bardzo poważnie zmodernizowana usługa krwi. Cóż, masowe szczepienia przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B nie mogą być zapomniane, jest to bardzo skuteczny środek, który pozwala znacznie zmniejszyć częstość występowania zapalenia wątroby.

W odniesieniu do ostrego lub ciężkiego alkoholowym zapaleniem wątroby (mamy go tak szybko, jak rozmowa nie jest ostre toksyczne zapalenie wątroby, zapalenie wątroby odżywcze, ale istota nie zmienia). Niestety, znaczna liczba osób cierpi z powodu picia dużej ilości alkoholu w krótkim czasie. Towarzyszą temu ostre, ciężkie uszkodzenia wątroby.

Cechy zarejestrowanych przypadków w Rosji nie pozwalają naprawdę zrozumieć, jak wielu z tych pacjentów, wielu z nich umiera z powodu nadmiernego spożycia alkoholu, ponieważ odpisać taką śmiertelność o ostrych stanów sercowo-naczyniowe, mózgowe, i tak dalej. Można się jedynie domyślać, jak bardzo jest to groźny problem.

"Pozajelitowe (przekazywane przez krew lub jego składniki) ostrego zapalenia wątroby z każdym rokiem maleje, co jest odzwierciedleniem znaczącego rozwoju opieki zdrowotnej"

Co do przewlekłego zapalenia wątroby, w zasadzie wszystko jest takie samo: zakaźne i niezakaźne. W przypadku zakaźnego zapalenia wątroby u osób z Federacji Rosyjskiej inna sytuacja, ale na ogół pacjenci z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C są wiele razy więcej. Wynika to z faktu, że, jak już wspomniałem, zapalenie wątroby typu B jest chorobą kontrolowaną przez szczepionkę. Od 1990 r. Szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B są obecne w Krajowym Kalendarzu szczepień profilaktycznych, więc dzieci praktycznie nie chorują, a młodzież rzadko zachoruje. Istnieją obszary endemiczne z wysoką zachorowalnością w dorosłej populacji, ale nie ma ich wiele. Ogólnie, przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu C jest najczęstszą chorobą zakaźną wątroby. Spośród powszechnych niezakaźnych chorób przewlekłych wyślemy alkohol i niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

- W jaki sposób manifestuje się zapalenie wątroby?
- Ktoś wymyślił w odpowiednim czasie nazwę chronicznego zapalenia wątroby za pomocą "czułego zabójcy". Jest w tym racjonalne ziarno, ponieważ przewlekłe zapalenie wątroby przez długi czas w ogóle się nie pojawia. Niektóre epizody niemotywowanej słabości, zwiększone zmęczenie - to wszystko. Ta sama żółtaczka, której wszyscy się spodziewają, z przewlekłym zapaleniem wątroby rozwija się niezwykle rzadko. Dlatego nie ma innego sposobu diagnozowania tej choroby, z wyjątkiem przeprowadzania regularnych badań przesiewowych - tylko diagnostyka laboratoryjna, niestety, pomoże w identyfikacji choroby na wczesnym etapie.

Wirusowe zapalenie wątroby jest chorobą zapalną wątroby. Zapalenie wątroby jest ostre, pierwsze powstające i przewlekłe, które trwają od dłuższego czasu. Oba są podzielone na zakaźny, które jest spowodowane przez pewnego rodzaju patogenu (na przykład wirusa) i niezakaźne (na przykład, alkohol, toksyczny, metabolicznego, zapalenia wątroby wywołanego przez genetycznych, chorób dziedzicznych).

- Teraz ten screening nie jest?
- Nie ma obowiązkowej. Wolontariusz jest obecny, inaczej nie dowiedzielibyśmy się o setkach tysięcy pacjentów zarejestrowanych w Rosji.

- Czy ktoś może po prostu przyjść do dowolnego wydziału hepatologii i poprosić go o przesłuchanie?
- W zasadzie tak. Aby można było wysłać pacjenta do badania, konieczna jest dobra wola pacjenta, dobra wola lekarza, znajomość obu, a przede wszystkim możliwość przeprowadzenia tych badań. Na przedmieściach - jednym z najbardziej rozwiniętych regionów Federacji Rosyjskiej - istnieje 40 laboratoriów wykonujących pierwotną diagnostykę wirusowego zapalenia wątroby. Więcej jest potrzebnych. W innych podmiotach federacji wszystko jest, niestety, gorsze.

"Aby więc dowiedzieć się, czy dana osoba jest chora, czy będzie musiał przejść przez wszystkie kręgi piekielne?"
- Nie wszystkie 9, oczywiście, ale przynajmniej połowa kółka. (Uśmiechając się.)

- Okazuje się, wielu nie zdaje sobie sprawy, że są chorzy?
- Banalna sytuacja: ostatnio wezwał chirurg szpitala regionalnego. Operował u pacjenta z ostrym zapaleniem pęcherzyka żółciowego i skaleczył się podczas operacji. Chirurg zaczął poznawać historię pacjenta. Okazało się, że chorował na WZW typu C. Po operacji lekarz podszedł do pacjenta i zapytał, czy wie o chorobie. Okazało się, że nie wiedział. Powiem więcej, ten pacjent 20 lat temu miał żółtaczkę i od tego czasu nigdy nie oddał krwi markerom wirusowego zapalenia wątroby. Okazuje się, że dana osoba jest chora, ma długą historię przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C i być może jest to kwestia marskości. Ogromna liczba osób, które nie wiedzą, kto nawet nie myśli o tym, jak ważne jest to i jak niebezpieczne może być.

Żółtaczka postać ostrego zapalenia wątroby nie jest większa niż 10-20% wszystkich przypadków zapalenia wątroby. Pozostałe 80% pacjentów może nawet nie domyślić się, że mają ostre lub przewlekłe zapalenie wątroby.

- Jeśli ktoś miał żółtaczkę, czy może mieć zapalenie wątroby?
- Tak, jest. Ale nie wolno nam zapominać, że żółtaczkowa postać ostrego zapalenia wątroby nie jest większa niż 10-20% wszystkich przypadków zapalenia wątroby. Pozostałe 80% pacjentów może nawet nie domyślić się, że mają ostre lub przewlekłe zapalenie wątroby. Jest zmęczenie, osłabienie, mdłości, senność, zwiększone zmęczenie, ale to wszystko można przypisać cechom współczesnego życia. Dlatego ostre zapalenie wątroby często pozostaje niezauważone i powstaje przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu C. Tak więc człowiek żyje z tą chorobą, aż do pojawienia się objawów klinicznych.

"Przewlekłe zapalenie wątroby przez długi czas w ogóle się nie pojawia. Niektóre epizody niemotywowanej słabości, zwiększone zmęczenie - to wszystko "

"Które z nich?"
- Trwałe osłabienie, zmęczenie, dyskomfort w prawym górnym kwadrancie brzucha lub w całej górnej części brzucha. Gdy choroba postępuje, to rozpoczyna się spontaniczne krwawienie z nosa, dziąseł; gdy robi się gorzej, a następnie zaczyna wzrastać w wielkości żołądka, osłabienie pamięci, uwagi, zdolności do pracy jest stracone. Pod koniec choroby, kiedy było naprawdę źle, nie może być krwawienie z żylaków przełyku. I na tym etapie choroby człowiek może uczyć się po raz pierwszy, że jest on nie mniej niż 20 lat jest chory na zapalenie wątroby typu C. Problem terminowe diagnozy w tym przypadku można rozwiązać na dwa sposoby: tworzenie programów badań przesiewowych masowych i aktywne informowanie opinii publicznej, że takie choroby istnieją.

Stałe osłabienie, zwiększone zmęczenie, dyskomfort w prawym górnym kwadrancie brzucha lub w całej górnej części brzucha. Gdy choroba postępuje, to rozpoczyna się spontaniczne krwawienie z nosa, dziąseł; gdy robi się gorzej, a następnie zaczyna wzrastać w wielkości żołądka, osłabienie pamięci, uwagi, zdolności do pracy jest stracone. Pod koniec choroby, kiedy było naprawdę źle, nie może być krwawienie z żylaków przełyku.

- Co powinien zrobić człowiek, jeśli w jakiś sposób (przypadkowo lub specjalnie) dowiedział się, że ma zapalenie wątroby typu C?
- Natychmiast udać się do lekarza i uzyskać skierowanie do specjalistycznej przychodni lekarskiej do badania. Być może w placówce, w której pacjent otrzymuje podstawową opiekę zdrowotną, cała ta diagnostyka zostanie mu przekazana. Ale jest to mało prawdopodobne. Dlatego konieczne jest otrzymanie skierowania do wyspecjalizowanej instytucji, w której będą prowadzić badania wirusologiczne i określić stadium choroby wątroby.

- I na tej podstawie pomyśli, jak go leczyć?
- Tak, na podstawie tych badań będą traktowane. Mieszkańcy Moskwy, Amur, regionu Samara, Tatarstan, Krasnojarsk Territory szczęście móc otrzymać darmową opiekę medyczną, bezpłatne leczenie, ponieważ nie Hepatologii Centrum wdrożony specjalny program zapobiegania istotnych społecznie chorób lub diagnozowania i leczenia pacjentów z przewlekłym zapaleniem wątroby objętych programem gwarancji państwowych bezpłatna opieka medyczna dla ludności. W większości badanych Rosji ratowanie utonięcia dziełem utonięcia. W Moskwie, na przykład, nie jest regionalny program celem diagnostyki i leczenia pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby. Liczba ludności - 15 milionów ludzi, najbogatszy przedmiotem Federacji, i nikt nie jest wolny, z wyjątkiem małej treat grupie beneficjentów.

- Ile kosztuje leczenie?
- Inaczej. Jeśli korzystasz z niedrogich leków domowych, które w niektórych przypadkach są dość skuteczne, wtedy leczenie będzie kosztować około 20 tysięcy rubli przez 6 miesięcy. Jeśli używasz importowanych leków na ciężkie postacie choroby, może kosztować 2,5 miliona rubli przez 11 miesięcy leczenia. Jeśli pojawią się jakiekolwiek komplikacje, leczenie będzie jeszcze droższe. To leczenie jest naprawdę drogie, a biorąc pod uwagę niski standard życia Rosjan, niewiele osób jest dostępnych. Tym samym w naszym kraju zamiast prawdziwych leków antywirusowych w ogromnych ilościach sprzedaje się różne smoczki.

Jeśli korzystasz z niedrogich leków domowych, które w niektórych przypadkach są dość skuteczne, wtedy leczenie będzie kosztować około 20 tysięcy rubli przez 6 miesięcy. Jeśli używasz importowanych leków na ciężkie postacie choroby, może kosztować 2,5 miliona rubli przez 11 miesięcy leczenia.

- Czy ludzie nie rozumieją, że te leki są nieskuteczne?
- Nie, oni, mogą i rozumieją. Cóż, jakiego rodzaju skuteczne leczenie, jeśli czynnik sprawczy (wirus) w wyniku takiego "leczenia" nie zniknie? Wielu pacjentów jest zmuszonych stale brać te smoczki, ponieważ są one tańsze niż prawdziwe leki.

"W Moskwie nie ma na przykład regionalnego programu docelowego do diagnozy i leczenia pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby"

- Ale możesz wyleczyć zapalenie wątroby typu C i zapomnieć o tym.
- Wirusowe zapalenie wątroby typu C, powtarzam, jest to raczej wyjątkowa sytuacja, gdy przewlekła choroba jest całkowicie uleczalna. Pomyśl tylko, jaką radość odczuwał mój starszy kolega, kiedy wyleczył pacjenta z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C w 1999 roku ?! Uzdrowił pacjenta, o którym wszyscy myśleli, że jego gwarantowaną przyszłością jest powstawanie marskości wątroby! I pacjent został wyleczony. Pomimo tego, że mój nauczyciel wiedział o tej możliwości, osobiste doświadczenie było dla niego szokiem. Minęło 15 lat, a dla mnie jest to powszechne.

- Marskość jest również odwracalna?
- Tak. Wirusowe zapalenie wątroby typu C nawet na etapie marskości jest chorobą uleczalną. Oznacza to, że wysoce skuteczna terapia przeciwwirusowa pozwala nie tylko zniszczyć wirusa, normalizuje liczbę krwinek, ale także prowadzi do odwrotnego rozwoju zwłóknienia. A jeśli kilka lat po pomyślnym leczeniu pacjenta, aby wykonać powtórną elastografię lub biopsję wątroby, będzie miał absolutnie prawidłową strukturę wątroby.

- Czy występują nawroty?
- Stało się, oczywiście, ale bardzo rzadko. Jeśli dana osoba zostanie wyleczona przez nasze standardowe reprezentacje, wirus nigdy nie pojawi się z prawdopodobieństwem 99,9%.

- Czy możliwe jest samoleczenie?
- Wszystko dzieje się w życiu. Ale chcę zaufać nie tej sprawie, ale systemowi.

- Jakie jest podejście do leczenia zapalenia wątroby w twoim ośrodku?
- Pracujemy zgodnie z nowoczesnymi międzynarodowymi wytycznymi klinicznymi w zakresie diagnostyki i leczenia, w szczególności przewlekłego zapalenia wątroby typu C. Badanie jest dokładnie takie samo jak w Los Angeles lub w Monachium. Leczenie jest prawie takie samo. W tym roku na świecie zarejestrowano nowe leki, których jeszcze nie mamy, więc jesteśmy trochę w tyle. Pacjenci z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby przy braku przeciwwskazań prawie zawsze przepisujemy tylko terapię przeciwwirusową, która pozwala wyleczyć pacjenta, zatrzymać postęp choroby i osiągnąć jej odwrotny rozwój. Są to podejścia, osiągamy to poprzez tworzenie regionalnych standardów świadczenia opieki medycznej. Te regionalne standardy są nadal skuteczne tylko w regionie moskiewskim. Tworzymy je w oparciu o fakt, że region moskiewski ma dość wysoki poziom opieki zdrowotnej i możemy sobie pozwolić na wdrożenie standardów stworzonych na podstawie najbardziej zaawansowanych osiągnięć globalnej hepatologii.

"Jeśli dana osoba jest leczona naszymi standardowymi pomysłami, wirus nigdy nie pojawi się z prawdopodobieństwem 99,9%"

- Wyjaśnimy, leczenie mieszkańców regionu moskiewskiego jest całkowicie bezpłatne?
- Wszystko jest za darmo. Niedawno miałem spotkanie z pacjentami w Balashikha (regularnie prowadzimy szkoły dla pacjentów z zapaleniem wątroby i ich krewnymi). I jeden z pacjentów powiedział, że został wystawiony rachunek za 50 tysięcy rubli za egzamin w regionie. Okazało się jednak, że zdarzyło się to w prywatnej klinice, gdzie naprawdę zaproponowano mu płatny egzamin. Państwowe i gminne instytucje opieki zdrowotnej w regionie Moskwy nie mają z tym nic wspólnego. W regionie moskiewskim diagnoza i leczenie przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby odbywa się kosztem państwowych gwarancji bezpłatnej pomocy medycznej. Polityka CHI jest dla wszystkich, tutaj w regionie moskiewskim to naprawdę działa: przez 4 miesiące tegorocznej pracy w MONIKI. W szczególności w moskiewskim regionalnym centrum hepatologicznym MF Vladimirsky zbadano 549 pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C. Wszystko jest całkowicie bezpłatne, wszystko w ramach regionalnych standardów.

Przez 4 miesiące tegorocznej pracy w MONIKI. MF Vladimirsky, w szczególności w Moskiewskim Regionalnym Centrum Hepatologii, zbadano 549 pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C.

- Czy są jakieś programy państwowe?
- Nie ma federalnych programów leczenia pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby. I nie ma w nich sensu, ponieważ zapewnianie opieki medycznej pacjentom z wirusowym zapaleniem wątroby można przeprowadzić w ramach programu CHI. I my z głównym infekologiem Federacji Rosyjskiej, profesorem Shestakova I.V. zasugerował, aby nasze regionalne standardy diagnostyczne i lecznicze stały się federalne. Mam nadzieję, że stanie się to w niedalekiej przyszłości, a we wszystkich podmiotach federacji w celu zdiagnozowania i leczenia pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby będą bezpłatne.

- Jak myślisz, jaka będzie decyzja?
- Jeśli nie wydarzy się nic nadzwyczajnego, przyjmą one z prawdopodobieństwem 100%, a we wszystkich podmiotach kraju sytuacja z wirusowym zapaleniem wątroby ulegnie znacznej poprawie. Podobnie jak w regionie moskiewskim, gdzie częstość występowania przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C stała się prawie 3 razy mniejsza niż zachorowalność w Rosji. Bardzo chcę, aby wszystko było wszędzie dobre.

Zdjęcie: Anastasia Bychkova / MED-info

Pierwsza część wywiadu z P. Bogomolovem znajduje się tutaj


Pokrewne Artykuły Hepatitis