Forum zapalenia wątroby

Share Tweet Pin it

Wymiana wiedzy, komunikacja i wsparcie dla osób z zapaleniem wątroby

Recenzja Viqueira Park

Recenzja Viqueira Park

Twoja wiadomość PoetRise »19 listopada 2016 r. 13:30

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość Andrei125 »19 listopada 2016 13:37

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość PoetRise »19 listopada 2016 14:24

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość PoetRise »19 grudnia 2016 11:57

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość Andrei125 »19 grudnia 2016 r. 12:03

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość PoetRise »19 grudnia 2016 14:27

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość PoetRise »19 grudnia 2016 14:31

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość PoetRise »26 stycznia 2017 r. 15:58

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość PoetRise »04 maja 2017 roku 13:19

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość koło polarne »04 maja 2017 15:46

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość PoetRise »27 sierpnia 2017 02:02

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość irina1962 »27 sierpnia 2017 06:15

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość Siit »19 stycznia 2018 20:09

Re: recenzja Wikeyra Park

Twoja wiadomość irina1962 »19 stycznia 2018 20:38

Vikeira Park wyniki i opinie

Bezinterferonovaya terapii Vikeyra Pak - UVO_12 / UVO_24 i regresji włóknienia u pacjentów leczonych - wyniki leczenia i referencje dla pacjenta - czy wirus zapalenia wątroby typu C w organizmie po zabiegu?

Na tej stronie, na stronie przedstawiony komentarz na temat wyników badań laboratoryjnych i badania instrumentalnej przed rozpoczęciem leczenia, a badania prowadzi bezpośrednio do procesu leczenia przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C u pacjentów, u c 1a i 1b genotypów HCV, oraz innych stadiach zwłóknienia w wątrobie, - od F_1 etapie zwłóknienia (F_1 etapie zwłóknienia - jest tzw ogniskowej okołowrotne zwłóknienie bez przegród tkanki łącznej) do F_4 etapie zwłóknienie (zwłóknienie F_4 etapie - tzw wspólny okołowrotne zwłóknienie stwardnienia c leżnie łącznej porto portal Porto-centralnej przegrody i fałszywie zrazików wątroby). Ponadto po raz pierwszy w Rosji Prezentujemy uwagę zwiedzających na stronie pierwsze mieszane wyniki unikalnym badaniu głębokości pacjentów po 12 tygodniach terapii bezinterferonovoy które zostały osiągnięte i UVO_12 UVO_24. Na pytanie, czy wirus zapalenia wątroby typu C pozostaje w organizmie po leczeniu Viqueira Pak lub znika na zawsze? Zobacz sam.

Po raz pierwszy w Rosji, pierwsze wyniki dogłębnego, unikalnego badania pacjentów, którzy osiągnęli SVR_12 i SVR_24 po kuracji nieinterferonu

Uwaga: etap F_4 zwłóknienia jest „morfologiczny podstawa”, w tym tzw wyrównaną marskością wątroby klasy czynnościowej dziecku wątroby z wartością wskaźnika punktacji nasilenie marskości wątroby od stopnia nie więcej niż 6 punktów.

Wyniki i efekty terapii Viqueira Pak - regresja zwłóknienia i obniżenie poziomu alfa-fetoproteiny

Skuteczność Vikeyra Pak - ultraszybki odpowiedzi wirusologicznej po czterech dniach leczenia, a UVO_12 pacjenta 49 lat z 1b_Gt_HCV (z 1992 roku życia), miano wirusa 2.490.000 IU / ml, a F_2 zwłóknienie (8,8 kPa), - patrz poniżej.

Wszyscy pacjenci, seria form badań, które są prezentowane na tej stronie, do tej pory zrealizował badanie wstępne i są gotowe do rozpoczęcia leczenia po otrzymaniu leku w klinice EXCLUSIVE lub już rozpoczęły się bezpośrednio na leczenie po badaniu programu wyspecjalizowany oddział innowacyjnych Hepatologii wielodyscyplinarnych klinik WYŁĄCZNIE.

Gorąca linia Wykeira Pak

dla pacjentów i lekarzy hepatologów

Profesor Sulima Dmitry Leonidovich

Możesz wybrać własną odmianę kliniczną infekcji HCV określonego genotypu i pewnego stadium zwłóknienia oraz przez najechanie myszą i kliknięcie odpowiedniej zakładki. Zwracamy uwagę na to, że na tej stronie witryny prezentujemy najbardziej charakterystyczne przypadki kliniczne pacjentów leczonych już przez Viqueira Pak.

Sekcja jest w trakcie tworzenia bazy danych i przetwarzania dokumentacji medycznej.

Sekcja jest w trakcie tworzenia bazy danych i przetwarzania dokumentacji medycznej.

Sekcja jest w trakcie tworzenia bazy danych i przetwarzania dokumentacji medycznej.

Klinika EXCLUSIVE uzyskała wyniki dogłębnego badania laboratoryjnego i instrumentalnego 36-letniego pacjenta, przeprowadzonego przed rozpoczęciem leczenia przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C. Mapa medyczna pacjenta ambulatoryjnego №004_2015_ВП + РБВ. Przewlekłe zapalenie wątroby typu C ( anty-HCV + ) u tego pacjenta jest związane 1a genotyp HCV. Na tle niskiego poziomu miana wirusa (stężenie HCV RNA w surowicy w wartościach bezwzględnych) 113 000 jm / ml ) u pacjenta zostaje zdiagnozowana F_1-2 stadium zmian zwłóknieniowych w wątrobie (FibroMax, 0,37 konw. jednostki ) i minimalnie aktywny proces zapalny w wątrobie (FibroMax, A_0-1, 0.19 konw. jednostki ). Poziomy aktywności enzymów wątrobowych AlAT i AsAT przed rozpoczęciem leczenia były nieznacznie zwiększone i odpowiednio 38 U / l i 36 U / l. W surowicy pacjenta przeciwciała przeciwko HIV 1/2 (anty-HIV) nie zostały wykryte przed rozpoczęciem leczenia. W analizie klinicznej krwi przyciąga uwagę nieznaczną czerwienicy (erytrocyty, 5,48 Mio / l) i względną limfopenia (limfocyty, 0830 /. L) dla normalnej wartości całkowitej liczby leukocytów (4270 /. L).

Początek terapii 07.11.2015

11/15/2015 - wyniki po pierwszym tygodniu leczenia

W oparciu o otrzymane wyniki badań pacjentów laboratorium po pierwszych tygodniach terapii skojarzonej w trybie Vikeyra Pak + rybawiryna możemy mówić o postępie wczesnej reakcji biochemicznych. Tak więc, poziom aktywności enzymów wątrobowych komórek ALT i AST zmniejszyła się w porównaniu ze w momencie rozpoczęcia leczenia, są, odpowiednio, 19 U / l 24 U / l. poziom aktywności tak zwane enzymy przewodowego GGT i AP są 34 U / l 58 U / l. Pacjent miał również normalny poziom aktywności enzymu alfa-amylazy w surowicy wynoszący 83 U / l. Podczas normalnego poziomu bilirubiny całkowitej w surowicy (18,6 mmol / l) Pacjent został zarejestrowany nieco podwyższony poziom bezpośredniego (związany), bilirubiny (6,2 mol / l) w normalnym poziomie pośrednim (niezwiązanego), bilirubina, która wynosiła 12,4 mikromoli / l. Nieznaczny wzrost poziomu bilirubiny bezpośredniej może pośrednio oznaczać proces wydalania naruszenia (separacji) w hepatocytach związanej bilirubiny w przewodzie żółciowym po sprzęganiu z kwasem glukuronowym.

11/22/2015 - wyniki po drugim tygodniu leczenia

Sekcja jest w trakcie tworzenia bazy danych i przetwarzania dokumentacji medycznej.

Sekcja jest w trakcie tworzenia bazy danych i przetwarzania dokumentacji medycznej.

12 tygodni przed twoim wyleczeniem na WZW typu C

Pakiety Viqueira recenzowane przez 2018

Leczenie zapalenia wątroby typu C za pomocą Viqueira. Genotyp 1b, F4. Dziennik pacjenta.

Pacjent Ruslan, 45 lat, wirusowe zapalenie wątroby typu C, genotyp 1 b, włóknienie 4. POWTARZANE ZABIEGI.

W 2014 roku zdiagnozowano u mnie przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu C, genotyp wirusa wynosił 1 b, a stężenie wirusa 450 000 IU / ml. Biochemia była słaba - ALT 218-304 jednostek / l, AST jest taki sam. Analiza genetyczna interleukiny 28B wykazała dobre rokowanie w leczeniu interferonem. W przypadku fibroskane wynik nie okazał się z powodu nadwagi.

Ja traktowałem interferon alfa 3 miliony jm 3 razy w tygodniu i rybawirynę. Po 4 tygodniach wirus pozostawał we krwi. Po 12 tygodniach stężenie zmniejszyło się, kontynuowano leczenie dalej. Sześć miesięcy później wirus utrzymywał się, więc leczenie ustało. Choć leczonych interferonm i rybawiryną, stracił na wadze, a fibroskane uzyskać wyniki - zwłóknienie 4. Brak powikłań marskości nie było, zatem mogą być leczone przez lekarza postanowił leczyć snova.S Vikeyroy Park - nowe traktowanie bezinterferonovoe. Można leczyć przez 12 tygodni. Ponownie powtórzyłem testy i rozpocząłem leczenie. Teraz minęły 2 tygodnie, czuję się dobrze. Odczucia, które tak, jakby w ogóle, żadne leczenie nie jest uzyskiwane! Brak temperatury, brak dreszczy, brak skręceń stawów. W opakowaniu tabletki są podzielone na recepcję rano i wieczorem, wszystko jest bardzo proste, a także biorę rybawirynę rano i wieczorem. Po 2 tygodniach leczenia normalna biochemia - ALT 31 jednostek / l, AST 28 jednostek / l! Nigdy nie miałem takich testów. Wirus zostanie zbadany po 4 tygodniach leczenia. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

06.12.2016.

Kontynuuję leczenie vikeiro. Lekarz powiedział, że za 2 tygodnie trzeba wykonać analizę RNA. Przekazał analizę w dniu 1 czerwca, wirus nie jest obecny! RNA jest ujemny! Dzisiaj 4 tygodnie leczenia, wieczorem kończy się pakowanie. Ze wszystkich tabletek tylko metaliczny smak z rybawiryny. Trochę więcej słabości. Miałem też ostatni raz, kiedy byłem leczony interferonem i rybawiryną. Lekarz powiedział, że vikeira z wyrównaną marskością wątroby i bez rybawiryny również daje dobre wyniki leczenia, tak jak w przypadku rybawiryny, takie badania zostały przeprowadzone. Ale w naszym pouczeniu, gdy jest napisane, że należy je przyjmować z ribavirinom, dlatego trzeba być traktowanym zgodnie z instrukcją. Zasadniczo dobrze toleruję rybawirynę. Najważniejsze, że nie ma wirusa. Dzisiaj zrobiłem testy - normalna biochemia! ALT 27 jednostek / l, AST 30 jednostek / l. Hemoglobina nieznacznie spadła - wynosiła 135 g / l, teraz 121 g / l, ale jest również dobra. Przekazał analizę wirusa RNK, będzie gotowy za dwa-trzy dni.

16.06.2016

Kontynuuję leczenie pakietem vikeiro. Minął miesiąc leczenia. Otrzymał analizę dla RNA. RNA HCV nie wykryto we krwi. Wszystko idzie dobrze.

07.05.2016

Kończy drugie pudełko vikeyry. Po 5 dniach wykonaj testy zgodnie z harmonogramem. Czuję się dobrze. Smak w jego ustach ustąpił. Czasem jest słabość, ale może być z gorąca. Lekarz powiedział, że w upale trzeba pić płyn, nie mniej niż półtora litra dziennie. Biorę tabletki rano i wieczorem ze szklanką wody, a potem piję w ciągu dnia. Biorąc pod uwagę moją cerę, otrzymuje się litr dwóch dziennie. Nie zaleca się przebywania na słońcu podczas leczenia rybawiryną, mogą wystąpić zmiany na skórze - wysypka, zapalenie skóry. Jeśli mam chodzić w słońcu, noszę białą bawełnianą koszulę z rękawami. Lekarz powiedział, że jeśli pojawi się wysypka, wówczas rybawiryna może zostać anulowana, a wikara nie można anulować, w przeciwnym razie wszelkie leczenie będzie musiało zostać przerwane. Dlatego też stosuję się do wszystkich zaleceń.

17.07.2016

Minęło już 8 tygodni. Czuję się dobrze. Analizy są normalne. ALT 23 jednostek / litr, AST 17 jednostek / l. Hemoglobina 120 g / l. Na RNA wirusa podejmiemy test pod koniec leczenia, gdy zajmie to 12 tygodni. Zostały 3 tygodnie.

08.07.2016

Dziś kończę przyjmowanie vikeyra. Czuję się dobrze, żadnych wrażeń, które leczyłem, nie. Apetyt jest normalny, czuję energię i siłę, których wcześniej nie było. Jutro pójdę po testy, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

08.12.2016

Po zakończeniu leczenia analizy vikeyroj są dobre. Biochemia normalna ALT 16 jednostek / l, AST 14 jednostek / l. RNA HCV nie został wykryty.

To dobry wynik. Teraz konieczne będzie wykonanie testów po 12 tygodniach i 24 tygodniach po zakończeniu leczenia. Nadal czekam na wynik leczenia przez prawie sześć miesięcy. Lekarz powiedział, że nawet jeśli nie zostanie wykryty wirus RNA, nadal będą musiały w dalszym ciągu monitorować, ponieważ był 4. elastometry zwłóknienie wątroby będzie trzeba dokonać w ciągu sześciu miesięcy. Mam nadzieję, że będzie lepiej.

11.02.2016.

12 tygodni po leczeniu vikeyrou. Czuję się dobrze. Przekazał analizy, ALT 23 ed / l, AST 20 jednostek / l, ogólna lub wspólna analiza krwi zbyt dobra. RNA nie został wykryty! To trwała odpowiedź wirusologiczna! Ale w styczniu zrobię testy i elastometrię.

30.01.2016.

24 tygodnie po leczeniu vikeyrou. Wszystko jest w porządku, nie ma wirusa! A elastometria jest lepsza - pokazała zwłóknienie 3! To tylko cud! Polecam leczenie vikera na 1 genotyp! Następnie konieczne będzie monitorowanie zwłóknienia, powtórzenie elastometrii wątroby.

Pozostaw komentarz Anuluj komentarz

Ostatnie wpisy

Masz konto?

Zapomniałeś hasła?

Wprowadź swoją nazwę użytkownika lub adres e-mail, aby zmienić hasło.

Forum Hepatitis C | Wszystko o lekach | Leczenie

Tu można dyskutować problem w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu C w Rosji i WNP, możliwe jest, aby omówić i zamówić nowe leki na zapalenie wątroby typu C (sofosbuvir, daklataswir, ledipasvir, veltapasvir i inne)

Viqueira Pak - Recenzje

Viqueira Pak - Recenzje

Twoja wiadomość Anna »19 czerwca 2017 r., 14:34

Re: Vikeira Pak - opinie

Twoja wiadomość Hope To »17 października 2017 r., 15:23

Re: Vikeira Pak - opinie

Twoja wiadomość Heet opieki zdrowotnej »18 października 2017 r., 6:03

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników i 2 gości

Viqueira Pak

Formy uwolnienia

Komentarze doktora o pakiecie Vicire

Lek jest dobrze tolerowany. Efekty uboczne prawie nie zauważyły. Aviuremia po prawie 2 tygodniach leczenia utrzymuje się ciągła odpowiedź wirusologiczna. Odpowiedź biochemiczna jest stabilna po 2 tygodniach leczenia.

Lek jest bardzo drogi! Niestety, fakt ten uniemożliwia powszechne stosowanie leku.

Zastosuj 1 blister dziennie (rano i wieczorem). Tylko 1 w genotypie, kurs 12 tygodni. Z genotypem 1a - w połączeniu z rybawiryną.

W Federacji Rosyjskiej, dla pacjentów zakażonych 1. genotypem HCV, "Vikeira Pak" jest obecnie lekiem z wyboru. Po pierwsze, jest oryginalny i oficjalnie zarejestrowany w naszym kraju. Po drugie, ma bezpośredni efekt antywirusowy i hamuje wszystkie etapy replikacji RNA wirusa.

Jedynym ograniczeniem dla jego szerokiego zastosowania pozostaje niestety jego cena. Ale z drugiej strony, wysokiej jakości oryginalny lek nie może być tani.

Połączona firma antywirusowa EbbVi (Irlandia) "Vikeira Pak" odnosi się do tak zwanej 3d-terapii przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C.

Instrukcje użytkowania pakietu vikey

Działanie farmakologiczne

Lek łączy Vikeyra Pak obecnie trzy środki przeciwwirusowe bezpośredniego działania w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu C (HCV), o różnych mechanizmach działania i profile nie nakładające rezistentnoti który pozwala na walkę z wirusem zapalenia wątroby typu C w różnych etapach jego cyklu życia i rytonawiru.

Dasabvir jest nienukleozydowym inhibitorem zależnej od RNA polimerazy RNA wirusa kodowanego przez gen NS5B, który jest niezbędny do replikacji wirusowego genomu. Według badań biochemicznych, dasabuwir hamuje aktywność polimerów NS5B rekombinowanego genotypu la i Ib HCV z wartościami IC30 Odpowiednio 2,8 i 10,7 nM.

Ombazasir jest inhibitorem białka NS5A HCV, wymaganym do replikacji wirusa. W badaniach hodowli komórek replikonowych wartości EC50 dla ombtanwiru odpowiednio 14,1 i 5,0 nM dla genotypów Ia i Ib HCV.

Paritaprevir jest inhibitor proteazy HCV NS3 / 4a, który jest niezbędny dla proteolitycznego rozszczepiania kodowanej poliproteiny HCV (w dojrzałej postaci białka NS3, NS4A, NS4B, NS5A i NS5B) i jest istotne dla replikacji wirusa. Zgodnie z analizą biochemiczną, parytaprewir hamuje aktywność proteolityczną proteazy NS3 / 4A rekombinowanego genotypu Ia i Ib wirusa IC z wartościami IC50 0,18 i 0,43 nM, odpowiednio.

Rytonawir nie wykazuje działania przeciwwirusowego przeciwko HCV. Rytonawir działa jako wzmacniacz farmakokinetyczny, który zwiększa Cmaks parytrapepriwir w osoczu krwi i stężenie parytaprewiru, mierzone bezpośrednio przed przyjęciem kolejnej dawki, i zwiększa ogólną ekspozycję leku (tj. AUC).

Farmakokinetyka

Właściwości farmakokinetyczne łącznego zastosowania ombitasvira / paritaprevira / rytonawiru i dasabuvir oceniano u zdrowych osób dorosłych i pacjentów z przewlekłym zapaleniem wątroby typu C. W tabeli 1 przedstawiono wartości średnie Cmaks i AUC ombitasvira / paritaprevira / ritonawir podczas odbierania 25/150/100 1 mg raz / dzień w połączeniu z 250 mg dasabuvir 2 razy / dzień, otrzymane od zdrowych ochotników, po przyjęciu dawki wielokrotne z żywnością.

Tabela 1. Średnia geometryczna Cmaks, AUC dla dawki wielokrotne ombitasvira / paritaprevira / ritonawir podczas odbierania 25/150/100 mg jeden raz / dziennie w połączeniu z 250 mg dasabuvir 2 razy / dzień, w czasie posiłku u zdrowych ochotników

Ombazwir / parytrapepirir / rytonawir i dasabuwir są wchłaniane po podaniu doustnym średniomaks (Czas maksymalnego stężenia) od 4 do 5 godzin. Ombitasvira ekspozycji dasabuvir i wzrasta proporcjonalnie do dawki, a paritaprevira ekspozycji oraz rytonawir wzrasta bardziej niż proporcjonalnie do dawki. Współczynnika kumulacji ombitasvira i dasabuvir minimalna, podczas paritaprevira rytonawiru i waha się od 1,5 do 2. Farmakokinetyka stężenia równowagowego w połączeniu osiąga się po upływie około 12 dni od zastosowania.

Wpływ pokarmu na wchłanianie

Ombazawir / parytrapepirir / rytonawir i dasabuwir należy przyjmować z posiłkiem. We wszystkich badaniach klinicznych przyjmowano ombitalir / parytaprewir / rytonawir i dasabuwir w czasie posiłku.

Spożycie zwiększa ekspozycję (AUC) ombitasvira / paritaprevira / ritonawir i dasabuvir o prawie 82%, 211%, 49% i 30%, odpowiednio, w stosunku do czczo odbiorczego. Wzrost ekspozycji był taki sam niezależnie od rodzaju żywności (na przykład mączki z wysoką zawartością tłuszczu w porównaniu z posiłkiem o umiarkowanej zawartości tłuszczu) lub kaloryczności (około 600 kcal w porównaniu do 1000 kcal). Aby zmaksymalizować biodostępność, Vikaira Pak należy przyjmować z posiłkami, niezależnie od zawartości tłuszczu i zawartości kalorii w żywności.

Ombazawir / parytrapepirir / rytonawir i dasabuwir aktywnie wiążą się z białkami osocza krwi. Wiązanie z białkami osocza praktycznie nie zmienia się u pacjentów z niewydolnością nerek lub wątroby. Stosunek stężeń, a krew i osocze krwi ludzkiej wynosi około 0,6 do 0,8, co wskazuje, że paritaprevir, ombitasvir dasabuvir i dystrybuowane w osoczu krwi. Parytaprewir około 97-98,6% wiąże się z białkami osocza ludzkiego w zakresie stężeń od 0,08 μg / ml do 8 μg / ml. Ritonawir wiąże więcej niż 99% z białkami osocza ludzkiego w stężeniach w zakresie od 0,007 μg / ml do 22 μg / ml. Ombazaswir w przybliżeniu 99,9% wiąże się z białkami osocza ludzkiego w zakresie stężeń od 0,09 μg / ml do 9 μg / ml. Dasabuwir wiąże więcej niż 99,9% z białkami osocza ludzkiego w stężeniach w zakresie od 0,05 μg / ml do 5 μg / ml. W badaniach na zwierzętach stężeniu paritaprevira w wątrobie była znacznie mniejsza w porównaniu ze stężeniem w osoczu (na przykład stosunku w wątrobie i osoczu, 300: 1 u myszy). Badania in vitro wskazują, że parapretrewirem jest substrat dla transporterów wątrobowych OATP1B1 i OATP1B3.

Metabolizmu i wydalania leku Vikeyra Pak zbadano stosując paritaprevira, ombitasvira, rytonawir i dasabuvir znakowany izotopem węgla C14.

Metody diagnostyki radioizotopowej oparte są na wykrywaniu, rejestracji i pomiarze promieniowania z izotopów promieniotwórczych. Metody te pozwalają badać wchłanianie, ruch w ciele, akumulację w poszczególnych tkankach, przemiany biochemiczne i izolację substancji z organizmu.

Dazabuwir jest metabolizowany głównie przez izoenzym CYP2C8 i, w mniejszym stopniu, izoenzym CYP3A. Po przyjęciu 400 mg dazabuwiru (znakowany węglem C)14) u ludzi dasabuvir w niezmienionej postaci był głównym składnikiem (około 60%); W osoczu krwi znaleziono siedem metabolitów dasabuwiru. Najczęstszym metabolitem w osoczu była M1, która wynosiła 21% wartości AUC, a in vitro wykazywała takie same właściwości dla genotypu 1 wirusa HCV, co oryginalny lek.

Ombazaswir jest metabolizowany przez hydrolizę amidu, a następnie metabolizm oksydacyjny. Po przyjęciu pojedynczej dawki 25 mg ombtanwiru (znakowanego izotopem węgla C)14) bez przyjmowania innych leków, oryginalny lek, który nie ulegał zmianom, stanowił 8,9% całkowitej objętości osocza krwi; łącznie wykryto 13 metabolitów w osoczu. Te metabolity nie mają działania przeciwwirusowego ani żadnej innej aktywności farmakologicznej.

Parytaprewir metabolizowany jest głównie przez izoenzym CYP3A4 i, w mniejszym stopniu, izoenzym CYP3A5. Po przyjęciu pojedynczej doustnej dawki 200/100 mg parytaprewiru (oznaczonego węglem C)14) / rytonawir, początkowy lek był głównym składnikiem cyrkulującym, wynoszącym około 90% w osoczu krwi. Osocze wykryło co najmniej 5 mniejszych metabolitów parytrwalwiru, co odpowiada w przybliżeniu 10%. Te metabolity nie wykazują aktywności przeciwwirusowej.

Rytonawir jest metabolizowany głównie przez izoenzym CYP3A i, w mniejszym stopniu, izoenzym CYP2D6. Prawie cała radioaktywność osocza krwi po pojedynczej dawce roztworu doustnego 600 mg ritonawiru (znakowanego izotopem węgla C14) w ludzkim ciele wiązało się z niezmienionym rytonawirem.

Po przyjęciu dasabuwiru z ombitasvir / paritrapevir / ritonavir, średnia wartość T1/2 dasabuwir wynosił około 5,5-6 h. Po przyjęciu 400 mg dazabuwiru (znakowany węglem C14), około 94,4% izotopów znaleziono w kale i niewielką ilość (około 2%) w moczu.

Po przyjęciu ombitasviru / paryteprewiru / rytonawiru z dasabwirem lub bez niego, średni1/2 ombitasvira wynosiła około 21-25 godzin Po przyjęciu 25 mg ombitaswiru (znakowanego izotopem węgla C14), około 90,2% izotopów znaleziono w kale i niewielką ilość (1,91%) w moczu.

Po przyjęciu ombitasviru / paryteprewiru / rytonawiru z dasabwirem lub bez niego, średni1/2 parytaprewiru z osocza krwi wynosił około 5,5 h. Po wspólnym podaniu 200 mg parytrapeawiru (oznaczonego węglem C14) przy użyciu 100 mg rytonawiru, około 88% izotopów znaleziono w kale, a niewielka ilość (8,8%) w moczu.

Po przyjęciu ombitasviru / parytaprewiru / rytonawiru średnia wartość T1/2 rytonawir z osocza wynosił około 4 godziny po przyjęciu 600 mg rytonawiru (oznaczonego węglem C)14) jako roztwór do podawania doustnego - 86,4% izotopów stwierdzono w kale, a 11,3% dawki w moczu.

Specjalne grupy pacjentów

Pacjenci w podeszłym wieku. Nie ma potrzeby dostosowywania dawki Viqueira Pak u pacjentów w podeszłym wieku.

Dzieci. Nie badano farmakokinetyki leku Viqueira Pak u pacjentów w wieku dziecięcym.

Pop i masa ciała

Nie ma potrzeby dostosowywania dawki leku Viqueira Pak w zależności od płci lub masy ciała.

Rasa i pochodzenie etniczne

Nie ma potrzeby dostosowywania dawki leku Viqueira Pak w zależności od rasy i pochodzenia etnicznego.

Upośledzona funkcja wątroby

Zmiany ekspozycji na ombitasvirę, parytrapewir, dasabuwir i rytonawir u pacjentów z łagodną do umiarkowanej niewydolnością wątroby nie mają znaczenia klinicznego. Nie ma konieczności zmiany dawki produktu Viqueira Pak u pacjentów zakażonych HCV z łagodnymi lub umiarkowanymi zaburzeniami czynności wątroby.

Farmakokinetyki kombinacji 200mg paritaprevira 100 mg rytonawiru, 25 mg ombitasvira i 400 mg dasabuvir oceniano u pacjentów z łagodną (Klasa A zgodnie z Child-pyo), średnie (klasa B wg Childa-Pugha) i ciężkie (stopień C w Child-pyo) stopień niewydolności wątroby. W porównaniu do pacjentów z prawidłową czynnością wątroby pacjenci z łagodną niewydolnością wątrobymaks a AUC parytaprewiru, rytonawiru i ombitalwiru zmniejszyło się odpowiednio o 29,8%, 34-40% i do 8%, średnie wartości Cmaks a AUC dla dasabuviru były o 17-24% wyższe.

W porównaniu z pacjentami z prawidłową czynnością wątroby u pacjentów z umiarkowanymi zaburzeniami czynności wątroby średnia wartość Cmaks AUC dla parytrapewiru wzrosły o 26-62%, dla ombtanwiru i rytonawiru, średnia wartość Cmaks i AUC są zmniejszone odpowiednio o 29-30% i 30-33%; średnia Cmaks a AUC dasabuwiru zmniejszyły się o 16-39%. Nie ustalono bezpieczeństwa stosowania i skuteczności produktu Viqueira Pak u pacjentów zakażonych HCV z umiarkowaną niewydolnością wątroby (klasa B w badaniu Child-Pyo); Jednak zgodnie z danymi z badań nad farmakokinetyką leku Viqueira Pak, dostosowanie dawki najprawdopodobniej nie jest wymagane.

W porównaniu z pacjentami z prawidłową czynnością wątroby u pacjentów z ciężkim zaburzeniem czynności wątroby średnia wartość Cmaks i AUC paraprepiviru i dasabuviru wzrosły odpowiednio 3,2-9,5 razy i 0,3-3,3 razy, średnie wartości Cmaks rytonawir był o 35% mniejszy, a AUC o 13% większe, a Cmaks a Aomb ombitaswir zmniejszyło się odpowiednio o 68% i 54%. Tak więc lek Viqueira Pak nie może być stosowany w przypadkach ciężkiej niewydolności wątroby.

Upośledzona czynność nerek

Zmiana ekspozycji na parytaprewir, ombitasvirę, dasabuwir i rytonawir u pacjentów z łagodną, ​​umiarkowaną i ciężką niewydolnością nerek jest klinicznie nieistotna; dlatego u pacjentów zakażonych wirusem zapalenia wątroby typu C z łagodną, ​​umiarkowaną lub ciężką niewydolnością nerek nie jest wymagana zmiana dawki Viqueira Pak.

Farmakokinetyki kombinacji 25 mg ombitasvira 150 mg paritaprevira i 100 mg rytonawiru oraz oceniano u pacjentów z łagodną pacjentów 400 mg lub bez dasabuvir go (QC, od 60 do 89 ml / min), średnie (CC od 30 do 59 ml / min) i ciężkiego ( KK od 15 do 29 ml / min) stopień niewydolności nerek.

W porównaniu z osobnikami z prawidłową czynnością nerek, u pacjentów z łagodną niewydolnością nerek, Cmaks a AUC dla paraprapeprivium były porównywalne (do 19% wyższe), średnie Cmaks a AUC dla ombtanewiru były porównywalne (do 7% niższe), średnie wartości Cmaks a AUC dla rytonawiru było o 26-42% wyższe, a dla dasabuwirem średnie Cmaks a AUC jest wyższe o 5-21%.

W porównaniu z pacjentami z prawidłową czynnością nerek, u pacjentów ze średnim stopniem niewydolności nerek, Cmaks były porównywalne (wzrost mniejszy niż 1%), a wartości AUC były o 33% wyższe, średnie wartości Cmaks i AUC dla ombtanwiru były porównywalne (do 12% niższe), dla rytonawiru średnie wartości Cmaks a AUC były wyższe o 48-80%, dla dasabwiru średnie wartości Cmaks a AUC były wyższe o 9-37%.

W porównaniu z osobami z prawidłową czynnością nerek, u pacjentów z ciężką niewydolnością nerek średnia wartość Cmaks dla parapraprilu były porównywalne (wzrost poniżej 1%), a wartości AUC były o 45% większe, dla ombitasviru, średnia wartość Cmaks a AUC były porównywalne (do 15% niższe), dla ritonawiru średnie wartości Cmaks a AUC były o 66-114% wyższe, a także dla dasabwiru średnie wartości Cmaks a AUC były wyższe o 12-50%.

Forma wydania, skład i opakowanie

Tabletki powlekane jasnobrązowy, owalny, z wytłoczonym napisem "AV2" po jednej stronie (2 sztuki w blistrze).

Substancje pomocniczeCeluloza mikrokrystaliczna (takie jak Avicel® PH101) - 103,04 mg celulozy mikrokrystalicznej (takiej jak Avicel PH102) - 104,72 mg Laktoza jednowodna - 47,3 mg, kopowidon - 101.35 mg Kroskarmeloza sodowa 33,78 mg -, koloidalny dwutlenek krzemu - 4,05 mg magnezu stearynian 11,15 mg.

Skład powłoki filmowej: Beżowym filmem Opadry® II (beżowym filmem Opadry® II) - 21 mg (alkohol winylowy - 40% dwutlenku tytanu, - 21,55% Macrogol 3350 - 20,2% talku - 14,8%, żółty tlenek żelaza - 3% tlenku żelaza czerwony - 0,35% żelaza tlenek czarny - 0,1%).

Tabletki powlekane różowy, podłużny, dwuwklęsły, z wytłoczonym napisem "AV1" po jednej stronie (2 szt. w blistrze).

Substancje pomocnicze: Kopowidon - 849,2 mg, D-alfa-tokoferylu, bursztynian makrogol - 42,5 mg, koloidalny dwutlenek krzemu, - 10,8 mg, monolaurynian glikolu propylenowego - 10 mg sorbitolu, laurynian - 33,3 mg.

Skład powłoki filmowej: Różowy Opadry® II (Opadry II pink) - 32,5 mg (alkohol winylowy - 46,94% Macrogol 3350 - 23,7% talku - 17,36% wagowych dwutlenku tytanu, - 11,9% tlenku żelaza czerwony - 0,1%).

4 szt. (2 + 2) - blistry (7) - pakuje karton (4) - pakuje karton.

Schemat dawkowania

Wewnątrz. Lek Viqueira Pak należy przyjmować z posiłkami, niezależnie od zawartości tłuszczu i zawartości kalorii w żywności.

Zalecana dawka leku Vikaira Pak obejmuje 2 tabletki. ombitasvira / paritrapeprivir / ritonavir 12,5 / 75/50 mg 1 raz / dzień (rano) i 1 zakładka. dasabuwir 250 mg 2 razy / dobę (rano i wieczorem). W niektórych grupach pacjentów preparat Vickeira Pak stosuje się w skojarzeniu z rybawiryną (patrz Tabela 1).

Tabela 1 przedstawia zalecane schematy leczenia i czas trwania leczenia, w zależności od grupy pacjentów.

Tabela 1. Schemat leczenia i czas jego trwania dla różnych grup pacjentów (leczenie po raz pierwszy lub po terapii interferonem.

W przypadku stosowania z lekiem Viqueira Pak, zalecana dawka rybawiryny jest oparta na masie ciała pacjenta: 1000 mg / dzień dla pacjenci o masie ciała 75 kg, podzielona na 2 przyjęcia dziennie z posiłkami. Jeśli konieczne jest skorygowanie dawki rybawiryny, zaleca się przeczytanie instrukcji użytkowania. Lek Viqueira Pak należy przyjmować zgodnie z zalecanym czasem stosowania i instrukcjami dotyczącymi jego stosowania, bez przerwy. Jeśli lek Viqueira Pak stosuje się w połączeniu z rybawiryną, rybawirynę należy przepisać na taki sam okres jak lek Viqueira Pak.

Specjalne grupy pacjentów

Pacjenci po przeszczepieniu wątroby

Zalecany czas leczenia pacjentów z prawidłową czynność wątroby i zakresu zwłóknienia METAVIR-2 lub mniej po transplantacji wątroby, z zastosowaniem preparatu Vikeyra Pak w połączeniu z rybawiryną wynosi 24 tygodni, niezależnie od genotypu 1 HCV podtypu. Podczas stosowania leku Viqueira Pak z inhibitorami kalcyneuryny konieczna jest korekta dawki inhibitorów kalcyneuryny. W badaniach klinicznych u pacjentów po przeszczepieniu wątroby indywidualnie dobrano dawki rybawiryny w zakresie od 600 mg do 800 mg na dobę.

U pacjentów ze współzakażeniem HCV / HIV-1

Należy przestrzegać zaleceń wymienionych w Tabeli 1. Zalecenia dotyczące jednoczesnego leczenia antywirusowego HIV-1 znajdują się w części "Interakcje z innymi lekami".

U pacjentów z łagodną niewydolnością wątroby (klasa A w skali Childa-Pugha) nie jest wymagana modyfikacja dawki produktu Viqueira Pak. Nie ustalono bezpieczeństwa stosowania i skuteczności produktu Viqueira Pak u pacjentów zakażonych wirusowym zapaleniem wątroby typu C z umiarkowaną niewydolnością wątroby (klasa B w skali Childa-Pugha); stosowanie leku Vicaira Pak nie jest zalecane u pacjentów z umiarkowanymi zaburzeniami czynności wątroby. Viqueira Pak jest przeciwwskazana u pacjentów z ciężką niewydolnością wątroby (klasa C według Child-Pyo).

Przed iw trakcie terapii należy monitorować czynności wątroby.

Przedawkowanie

Udokumentowana najwyższa pojedyncza dawka wyznaczony zdrowych ochotników były 400 mg dla paritaprevira (rytonawirem 100 mg), 200 mg dla rytonawiru (100 mg paritaprevira), 350 mg do 2000 mg, a ombitasvira do dasabuvir. W przypadku przedawkowania zaleca się monitorowanie pojawienia się jakichkolwiek objawów przedmiotowych lub podmiotowych działań niepożądanych oraz, w razie konieczności, natychmiastowe przeprowadzenie odpowiedniego leczenia objawowego.

Interakcje leków

Badania in vitro wykazały, że ritonawir hamuje kilka izoenzymów cytochromu P450, ale lek Vikeyra Pak w klinicznie odpowiednich stężeniach nie wpływa znacząco na izoenzymów CYP2C9 i CYP2C19.

Paritaprevir, rytonawir i dasabuvir są inhibitorami p-gpikoproteina in vilro, ale znaczące zmiany w interakcji leku z digoksyną Vikeyra Pak - wrażliwego substratu P-glikoproteiny - nie zaobserwowano.

Parytaprewir jest inhibitorem polipeptydu transportowego z anionów organicznych 1B1 i 1B3 (OATP1B1 i OATP1B3). Parataprewir, rytonawir i dasabuwir są inhibitorami białka oporności na raka piersi (Breast Cancer Resistance Protein, BCRP).

Paritaprevir, ombitasvir dasabuvir i są inhibitorami izoformy 1A1 (UGT1A1) uridindifosfatglyukuroniltransferazy, a rytonawir jest inhibitorem CYP3A4 izoenzymów cytochromu. Połączone stosowanie leku Vikeyra Pak z leków metabolizowanych przez CYP3A głównie izoenzymu lub substratami dla UGT1A1, BCRP, OATP1B1 lub OATP1B3 może prowadzić do zwiększenia stężenia w osoczu tych leków.

Paritaprevir, ombitasvir, rytonawir i dasabuvir in vivo, nie hamując przenośnika aniony organiczne (OAT1) mało prawdopodobne, że hamują przewozu kationy organiczne (OST1 i OST2), transportujących aniony organiczne (OAT3) lub białek o wielokrotnej oporności i eliminacja toksyn (MATE1 i MATE2K) w klinicznie znaczących stężeniach; Tak więc lek Vickeira Mack nie wpływa na te drogi usuwania nerek.

Wpływ innych leków na preparat Viqueira Pak

Połączone stosowanie Viqueira Pak z silnymi inhibitorami izoenzymu CYP3A może zwiększyć stężenie paryteprewiru do 2 razy. Wspólne przygotowanie odbiór Vikeyra Pak z leków, które indukują izoenzym CYP3A spodziewane jest zmniejszenie stężenia w osoczu dasabuvir, paritaprevira, ombitasvira i rytonawir i zmniejsza ich działanie terapeutyczne. Połączone stosowanie leku Vikeyra Pak lekami hamującymi izofermept CYP2C8, dasabuvir może zwiększyć stężenie w osoczu. Wspólne przygotowanie odbioru Vikeyra Pak lekami indukującymi izoenzymu CYP2C8 Zgodnie z oczekiwaniami prowadzi do obniżenia stężenia w osoczu dasabuvir i zmniejsza jego działanie terapeutyczne.

Zmiana ekspozycji (Cmaks i AUC) parytaprewir, ombitaswir i dasabuwir od 0,5 do 2,0 razy nie jest uważany za istotny klinicznie i nie wymaga dostosowania dawki leku Vicair Pak.

Vikeyra Pak lek może być stosowany w połączeniu z lekami, które są inhibitorami izoenzymu CYP3A, w tym samym czasie połączyć leku przeciwwskazane Vikeyra Pak silnymi inhibitorami lub induktorami CYP2C8 izoenzym izoenzymu CYP3A / 2C8.

Parataprewir, dasabuwir i rytonawir są substratami glikoproteiny P. Parytaprewir i dasabuwir są substratami BCRP. Ombazasir jest substratem glikoproteiny P i / lub BCRP. Parytaprewir jest substratem OATP1B1 i OATP1B3. Jest jednak mało prawdopodobne, że hamowanie P-glikoproteiny. BCRP, OATP1B1 lub OATP1B3 spowoduje klinicznie istotny wzrost ekspozycji na Vicair Pack.

Ustalone i inne potencjalne interakcje między lekami

Profil interakcji leków stosowanych w połączeniu z preparatem Vicera Pak opracowano dla szeregu najczęściej przepisywanych leków do wspólnego stosowania (Tabela 4).

Jeżeli pacjent jest obecnie już przyjmować leki (-y), która może mieć potencjał do interakcji z innymi lekami, lub zaczął brać je podczas leczenia Vikeyra Park zachęca do rozważenia konieczności dostosowania dawki leku towarzyszącego (ów) lub przeprowadzenie niezbędnych kontroli klinicznej.

Jeśli podczas leczenia Vikeyra Pak lek produkuje dawki korekty leki razem, pod koniec leczenia Vikeyra Pak powinien trzymać ich korekty.

Tabela 4 zawiera informacje na temat skutków łącznego stosowania leku Viqueira Pak na stężenie leków stosowanych łącznie. Przy wyznaczaniu wspólnie podawanych leków, wymienionych w Tabeli 4, nie jest wymagane dostosowanie dawki leku Viqueira Pak.

Tabela 4. Nawiązanie interakcji lekowych na podstawie danych z badania dotyczącego interakcji lekowych.

Lista leków, których łączne stosowanie z lekiem Vichera Pak jest przeciwwskazane, jest przedstawiona w rozdziale "Przeciwwskazania".

Leki, z którymi nie obserwowano interakcji leku w połączeniu z lekiem Viqueira Pak

W badaniach interakcji leków nie stwierdzono klinicznie istotnych interakcji między preparatem Viqueira Pak a następującymi najczęściej stosowanymi lekami:

- buprenorfina, metadon, nalokson;

- tenofowir, emtrycytabina, raltegrawir;

Przy jednoczesnym stosowaniu tych leków z lekiem dostosowanie dawki Viqueira Pak nie jest wymagane.

Efekt uboczny

Doświadczenie w badaniach klinicznych

Jeśli lek Viqueira Pak jest stosowany z rybawiryną: w celu uzyskania informacji o niepożądanych działaniach rybawiryny należy zapoznać się z jej instrukcjami użycia.

Ocena bezpieczeństwa opiera się na połączonych danych z badań klinicznych fazy 2 i 3 u ponad 2600 pacjentów przyjmujących Vikayr Pak z rybawiryną lub bez rybawiryny.

Lek Viqueira Pak w połączeniu z rybawiryną (w tym u pacjentów z marskością wątroby)

U pacjentów otrzymujących lek Viqueira Pak w skojarzeniu z rybawiryną najczęstszymi obserwowanymi działaniami niepożądanymi (ponad 20% pacjentów) były zmęczenie i łagodność. Liczba pacjentów.lechenie całkowicie przerwane z powodu działań niepożądanych wynosiło 1,2% (25/2044), 1,3% (27/2044) pacjentów przerwało (z możliwością wznowienie) leczenia z powodu działań niepożądanych. 7,7% (158/2044) pacjentów wymagało zmniejszenia dawki rybawiryny z powodu działań niepożądanych.

Profil bezpieczeństwa produktu Viqueira Pak i rybawiryny u pacjentów z marskością wątroby był podobny do profilu u pacjentów bez marskości wątroby.

Stosowanie Viqueira Pak bez rybawiryny

U pacjentów w badaniu klinicznym, którzy otrzymywali preparat Vicair Pak bez rybawiryny, jedynym odnotowanym działaniem niepożądanym był swędzenie. Liczba pacjentów, którzy całkowicie zaprzestali leczenia z powodu działań niepożądanych, wynosiła 0,3% (2/588). 0,5% (3/588) pacjentów przerwało leczenie z powodu działań niepożądanych.

W tabeli 2 zestawiono zdarzenia niepożądane, związane lub nie związane z przygotowaniem Vikeyra Pak rejestrowane w dwóch randomizowanych badaniach planebo sterowany (I Sapphire Sapphire II), w których obserwuje się przy częstotliwości co najmniej 5% większa niż u pacjentów otrzymujących Vickeyr Pak w połączeniu z rybawiryną, w porównaniu z pacjentami otrzymującymi placebo. Ponadto tabela 2 zawiera listę tych reakcji ubocznych w trzech badaniach, w których u pacjentów otrzymujących lek Vikeyra Pak rybawiryną lub bez (perełkowe II, Pearl III Pearl IV) i analizy tych reakcji ubocznych w badaniach u pacjentów z marskością wątroby wątroby leczone Viqueira Pak w połączeniu z rybawiryną przez 12 lub 24 tygodni (TURQUOISE II).

Tabela 2. Zestawienie częstości zdarzeń niepożądanych zidentyfikowanych w badaniach klinicznych 3 fazy 1,2.

Większość działań niepożądanych w badaniach klinicznych III fazy była łagodna (stopień 1). Profil bezpieczeństwa preparatu Viqueira Pak w połączeniu z rybawiryną jest zgodny z obecnym profilem bezpieczeństwa rybawiryny.

W badaniach perełkowy II-III-IV, a 7% pacjentów otrzymujących lek Vikeyra Pak monoterapii i 10% pacjentów otrzymujących lek Vikeyra Pak w połączeniu z rybawiryną zapalenia w postaci wysypki objawy obserwowane. W badaniach SAPPHIRE-I i II 16% pacjentów otrzymujących Viqueira Pak z rybawiryną i 9% pacjentów otrzymujących placebo miało niepożądane działanie na skórę. W badaniu TURQUOISE II 18% i 24% pacjentów leczonych produktem Viqueira Pak w skojarzeniu z rybawiryną przez 12 lub 24 tygodnie miało niepożądane działanie na skórę. Nasilenie większości zjawisk jest klasyfikowane jako światło. Nie jest zarejestrowany poważne zjawiska i poważne reakcje alergiczne, takie jak zespół Stevensa-Johnsona, toksycznej martwicy naskórka, rumień wielopostaciowy, zapalenie skóry, alergiczne związane ze spożywaniem leków (z eozynofilią i objawami ogólnoustrojowymi).

Odchylenia od normy wskaźników laboratoryjnych

Zmiany poszczególnych wskaźników laboratoryjnych przedstawiono w Tabeli 3.

Tabela 3. Wybrane odchylenia laboratoryjne mają charakter orientacyjny w trakcie leczenia 2.

Zwiększona aktywność ALT w surowicy

W badaniach klinicznych z zastosowaniem leku Vikeyra Pak lub bez rybawiryny, co najmniej 1% pacjentów, którzy nie korzystają z preparatów zawierających estrogen, tymczasowy wzrost aktywności ALT w więcej niż 5 razy ULN po rozpoczęciu leczenia.

U kobiet, przy jednoczesnym stosowaniu leków zawierających etynyloestradiol, częstość występowania zwiększonej aktywności AlAT wzrosła do 25% (4/16). Częstość występowania znaczącego klinicznie zwiększenia aktywności ALT u kobiet otrzymujących estrogeny inne niż etynyloestradiolu (na przykład estradiol, i sprzężone estrogeny) w terapii hormonalnej było 3% (2/59).

Zasadniczo zjawisko to było bezobjawowe, objawiało się podczas pierwszych 4 tygodni leczenia i ustąpiło w miarę kontynuowania terapii. Zwiększona aktywność ALT z reguły nie jest związana ze wzrostem stężenia bilirubiny. Marskość nie była czynnikiem ryzyka zwiększania aktywności AlAT. Dla większości pacjentów nie jest wymagane specjalne monitorowanie parametrów biochemicznych wątroby.

Zwiększone stężenie bilirubiny

Tymczasowy wzrost stężenia bilirubiny (głównie pośredniego) u pacjentów otrzymujących lek Vikeyra Pak w połączeniu z rybawiryną, która jest związana z transportera bilirubiny hamowanie paritaprevirom OATR1V1 / 1VZ a zatem hemolizy spowodowane rybawiryny zaobserwowano. Wzrost stężenia bilirubiny wystąpił po rozpoczęciu leczenia, osiągając maksimum w 1. tygodniu badania i został całkowicie rozwiązany w miarę kontynuowania leczenia. Zwiększenie stężenia bilirubiny nie wiązało się ze wzrostem stężenia aminotransferaz. Częstość występowania zwiększonej bilirubiny pośredniej była mniejsza u pacjentów, którzy nie otrzymywali rybawiryny.

Stosowanie Viqueira Pak u pacjentów ze współzakażeniem HCV / HIV-1

Stosowanie leku Vikeyra Pak w połączeniu z rybawiryną oceniano w 63 pacjentów zakażonych wirusem HCV / HIV-1, które otrzymywały leczenie przeciwretrowirusowe na trwałej podstawie. Najczęstszymi zdarzeniami niepożądanymi były rejestrowane co najmniej 10% pacjentów: osłabienie (48%), bezsenność (19%), nudności (17%), bóle głowy (16%), świąd (13%), kaszel (11%) drażliwość (10%), żółtaczka (10%).

Zwiększenie stężenia bilirubiny całkowitej w 2 i więcej razy górna granica normy (często - ze względu na stężenie bilirubiny) zarejestrowane w 34 pacjentów (54%). 15 z nich otrzymywało atazanawir w okresie wzrostu stężenia bilirubiny, 9 pacjentów miało również stwardnienie, żółtaczkę lub hiperbilirubinemię. U pacjentów z hiperbilirubinemią nie obserwowano jednoczesnego zwiększenia aktywności aminotransferaz. Nie odnotowano przypadków zwiększonej aktywności ALT trzeciego stopnia.

U 7 pacjentów (11%) odnotowano co najmniej jeden przypadek zmniejszenia stężenia hemoglobiny poniżej 10 g / dl; u 6 z nich przeprowadzono dostosowanie dawki rybawiryny. W takich przypadkach nie były wymagane transfuzje krwi i podanie erytropoetyny.

Pod koniec 12 i 24 tygodni terapii średnia liczba limfocytów T CD4 + zmniejszyła się odpowiednio do 47 komórek / mm 3 i 62 komórek / mm3; w większości przypadków po zakończeniu terapii wskaźniki powróciły do ​​linii podstawowej. U 2 pacjentów w czasie trwania leczenia podano zmniejszenie komórek T CD4 + w stężeniu mniejszym niż 200 komórek / mm3 bez zmniejszenia CD4 +. Nie odnotowano przypadków oportunistycznych zakażeń związanych z AIDS.

Zastosowanie Viqueira Pak u biorców przeszczepów wątroby

Zastosowanie produktu Viqueira Pak w skojarzeniu z rybawiryną oceniono u 34 pacjentów poddanych przeszczepowi wątroby z nawrotem HCV. Zdarzenia niepożądane odnotowane u ponad 20% pacjentów: osłabienie (50%). bóle głowy (44%), kaszel (32%), biegunka (26%), bezsenność (26%), astenia (24%), nudności (24%), skurcze mięśni (21%), wysypka (21%). U 10 pacjentów (29%) odnotowano co najmniej jeden przypadek zmniejszenia stężenia hemoglobiny do stężenia mniejszego niż 10 g / dl. U 10 pacjentów dawkę rybawiryny dostosowano ze względu na zmniejszenie stężenia hemoglobiny; u 3% (1/34) pacjentów terapia rybawiryną została przerwana. 5 pacjentów otrzymywało erytropoetynę; U wszystkich tych pacjentów początkowa dawka rybawiryny wynosiła 1000-1200 mg na dobę. Transfuzji krwi nie przeprowadzono.

Wskazania

- przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu C o genotypie 1, w tym u pacjentów z wyrównaną marskością wątroby, w skojarzeniu z rybawiryną lub bez niej.

Przeciwwskazania do stosowania

- nadwrażliwość na ombitaswir, parytrwewir, rytonawir, dasabuvi lub jakiekolwiek zaróbki leku;

- znana nadwrażliwość na rytonawir (np. martwica toksyczno-rozpływna naskórka lub zespół Stevensa-Johnsona);

- ciężki stopień niewydolności wątroby (klasa C wg skali Child-Pugh);

- przeciwwskazania do stosowania rybawiryny (przy skojarzonym stosowaniu leku Viqueira Pak i rybawiryny). Aby uzyskać informacje na temat przeciwwskazań do stosowania rybawiryny, należy zapoznać się z instrukcją obsługi;

- stosowanie rybawiryny u kobiet w okresie ciąży, a także u mężczyzn, których partnerki są w ciąży;

- jednoczesne stosowanie leków, których zwiększenie stężenia i osocza krwi może prowadzić do poważnych działań niepożądanych, których klirens w znacznym stopniu zależy od metabolizmu za pośrednictwem izoenzymu CYP3A;

- jednoczesne stosowanie leków, które są silnymi inhibitorami CYP2C8 (ponieważ może to prowadzić do znacznego wzrostu stężenia dasabwiru w osoczu krwi i ryzyka wydłużenia odstępu QT);

- jednoczesne stosowanie leków - silnych induktorów izoenzymu CYP3A (może znacznie zmniejszyć stężenia parytrapeviru, ombitaswiru i dasabwiru w osoczu krwi);

- jednoczesne stosowanie leków, które są silnymi induktorami izoenzymu CYP2C8 (ponieważ może to prowadzić do znacznego zmniejszenia stężenia dasabwiru w osoczu krwi);

- jednoczesne stosowanie z lekami: alfuzozin; karbamazepina; fenytoina, fenobarbital; efawirenz; alkaloidy sporyszu (ergotamina, dihydroergotamina, zrmometryna, metyloergometryna); gemfibrozyl, lowastatyna, symwastatyna; midazolam i triazolam (w postaciach leczniczych do podawania doustnego); pimozyd; ryfampicyna; salmeterol; preparaty z dziurawca zwyczajnego (ziele dziurawca zwyczajnego / Hypericum perforatum /); sildenafil (stosowany w leczeniu tętniczego nadciśnienia płucnego); rilpiwiryna; lopinawir / rytonawir; darunawir / rytonawir; preparaty zawierające etynyloestradiol (np. złożone doustne środki antykoncepcyjne); atazanawir / rytonawir w ustalonej kombinacji;

- wiek dzieci do 18 lat;

- Niedobór laktozy, nietolerancja galaktozy, zespół złego wchłaniania glukozy-galaktozy.

Połączone stosowanie leku Vikeyra pak flutikazonu i innych glikokortykosteroidów, które są metabolizowane przez CYP3A4 izofermepta. Wspólne stosowanie z lekami antyarytmicznymi. Niewydolność wątroby o umiarkowanym nasileniu.

Zastosowanie w ciąży i laktacji

Wyniki jakościowych i dobrze kontrolowanych badań dotyczących stosowania Viqueur Pak u kobiet w ciąży nie są dostępne.

W badaniach na zwierzętach z zastosowaniem ombitasvira / paritaprevira / rytonawiru i jego głównego aktywnego metabolitów u ludzi (M29, M36) oraz dasabuvir każdy wpływ na rozwój zarodka i płodu zostały zgłoszone. Przy stosowaniu paritaprevira / ritonawir stosowane procesy maksymalnych dawek odpowiadające 98- krotnie (myszy) lub 8x (u szczurów) zalecanej dawki klinicznej u ludzi. Maksymalna dawka stosowana w testach ombitasvira zastosowanie odpowiednich do 28-krotnie (myszy) lub 4-krotnie (u królika) zalecanej dawki klinicznej u ludzi. W badaniu na myszach podawano najwyższe dawki podstawowych nieaktywnych metabolitów ludzkich - narażenie było 26 razy większe niż u ludzi przy zastosowaniu zalecanych dawek klinicznych. W badaniach z użyciem dasabuwiru, maksymalne dawki odpowiadające 48-krotności (u szczurów) lub 12-krotnie (u królików) zastosowano zalecaną dawkę kliniczną u ludzi.

Ze względu na to, że nie można wyciągnąć wniosków na temat stosowania leku u kobiet w ciąży, w oparciu o dane uzyskane na zwierzętach, lek Viqueira Pak należy stosować w czasie ciąży tylko w nagłych przypadkach, uzasadnionych sytuacją kliniczną.

Równoczesne podawanie z rybawiryną

Rybawiryna może powodować wady rozwojowe i / lub śmierć płodu. Pacjentki oraz partnerki leczonych mężczyzn powinny podjąć wszelkie możliwe środki w celu uniknięcia ciąży, ponieważ badania na zwierzętach u wszystkich gatunków narażonych na rybawiryną, potwierdzono wyraźne działanie teratogenne i / lub embriotsidny. Nie należy stosować schematu leczenia rybawiryną, dopóki ujemny wynik testu ciążowego nie zostanie uzyskany bezpośrednio przed rozpoczęciem leczenia. W trakcie leczenia oraz przez co najmniej 6 miesięcy po zakończeniu kobiet w wieku rozrodczym i ich partnerów, a także partnerów pacjentów płci męskiej i żeńskiej Zaleca się stosowanie co najmniej dwóch skutecznych metod antykoncepcji. Na czas leczenia rybawiryną zaplanowane ciążowe testy należy wykonywać co miesiąc.

Okres karmienia piersią

Brak informacji na temat przenikania ombitarviry, parytrapewiru, rytonawiru lub dasabuwiru i ich metabolitów do mleka kobiecego u kobiet.

Parytaprewir i jego produkt hydrolizy M13, ombtanwir i dasabuwir w postaci niezmienionej były głównymi składnikami występującymi w mleku szczurów w okresie laktacji bez wpływu na karmienie młodych. Ze względu na możliwość wystąpienia działań niepożądanych ze względu na działanie leku u niemowląt, należy podjąć decyzję o przerwaniu karmienia piersią lub przerwaniu leczenia produktem Vikayr Pak, biorąc pod uwagę znaczenie terapii dla matki. Pacjenci otrzymujący rybawirynę powinni zapoznać się z instrukcją użycia.

Wniosek o naruszenie funkcji wątroby

Zastosowanie leku u pacjentów z łagodnymi zaburzeniami czynności wątroby (Dostosowanie dawki zgodnie z Child-Pyo) nie jest wymagane. Bezpieczeństwo stosowania i skuteczność Viqueira Pak u pacjentów zakażonych wirusowym zapaleniem wątroby typu C, z umiarkowanymi zaburzeniami czynności wątroby (Klasa B wg Child-Pugh) nie została ustalona; stosowanie leku Vicaira Pak nie jest zalecane u pacjentów z umiarkowanymi zaburzeniami czynności wątroby. Viqueira Pak jest przeciwwskazana u pacjentów z ciężką niewydolnością wątroby (klasa C według Child-Pyo).

Przed iw trakcie terapii należy monitorować czynności wątroby.

Stosować u dzieci

Stosowanie leku u dzieci i młodzieży w wieku poniżej 18 lat jest przeciwwskazane.

Zastosowanie u pacjentów w podeszłym wieku

Instrukcje specjalne

W badaniach klinicznych, lek rybawiryna Vikeyra Pak lub bez rybawiryny od około 1% obserwowanej przejściowego bezobjawowe wystąpił wzrost aktywności ALT ponad 5 razy górna granica normy (patrz. Część „efekt uboczny”).

Wzrost aktywności ALT obserwowano znacznie częściej u kobiet stosujących etipilestradiola preparaty oparte na, na przykład, w połączeniu doustne środki antykoncepcyjne, plaster antykoncepcyjny i pierścień dopochwowy środek antykoncepcyjny (zob. Rozdział „The Przeciwwskazania”). Wzrost aktywności ALT jest zazwyczaj obserwuje się w ciągu 4 tygodni od traktowania i zmniejszenie w ciągu 2-8 tygodni od początku wzrostu aktywności ALT z kontynuowaniem leczenia z rybawiryną Vikeyra Pak lub bez rybawiryny. Przed rozpoczęciem stosowania leku Vicair Pak należy przerwać przyjmowanie leków zawierających etynyloestradiol. W trakcie leczenia produktem Viqueira Pak zaleca się stosowanie alternatywnych metod antykoncepcji (np. Doustne środki antykoncepcyjne oparte na progesteronie lub niehormonalne środki antykoncepcyjne). Odnowienie leków zawierających etynyloestradiol zaleca się rozpocząć około 2 tygodnie po zakończeniu terapii lekiem Vicaira Pak.

U kobiet, które nie otrzymały etynyloestradiol i inne estrogeny takie jak estradiol (estrogen i koniugacji) jako hormonalna terapia zastępcza, wskaźniki aktywności ALT odzwierciedla wartości stwierdzonej u pacjentów, którzy nie otrzymywali estrogenów. Jednakże, ponieważ liczba pacjentów leczonych innymi estrogeny, jest ograniczona, ich używać w połączeniu z lekiem Vikeyra Pak z ostrożnością.

Parametry biochemiczne wątroby powinny być mierzone podczas pierwszych 4 tygodni leczenia i jeśli aktywność ALT w surowicy przekracza górną granicę normy, konieczne jest ponowne przeprowadzenie badania i dalsze monitorowanie aktywności ALT takich pacjentów, a także:

- pacjenci powinni być niezwłocznie informowani o konieczności konsultacji z lekarzem prowadzącym, jeśli odczuwają zmęczenie, osłabienie, utratę apetytu, nudności i wymioty, żółtaczkę lub odbarwienie stolca;

- rozważyć przerwanie stosowania leku Vicair Pak, jeśli aktywność ALT w surowicy przekracza 10 razy współczynnik VGN.

Zagrożenia związane z równoczesnym stosowaniem rybawiryny

W przypadku jednoczesnego stosowania preparatu Vicair Pack z rybawiryną należy wziąć pod uwagę ostrzeżenia i środki ostrożności dotyczące stosowania rybawiryny, dotyczące częstości i niepożądanej ciąży. Pełna lista ostrzeżeń i środków ostrożności dotyczących stosowania rybawiryny znajduje się w instrukcjach dotyczących jej stosowania.

Zagrożenia związane z efektami ubocznymi lub zmniejszeniem efektu terapii ze względu na jednoczesne stosowanie innych leków na receptę

Łączne stosowanie wielu leków może prowadzić do znanych lub potencjalnie znaczących interakcji między lekami, prowadząc do:

- Może utrata skuteczności terapeutycznej - wraz z rozwojem oporności.

- Klinicznie istotne działania niepożądane związane ze zwiększeniem ekspozycji na leki stosowane w połączeniu z lekiem Viqueira Pak lub z zaróbkami leku.

Tabela 4 (sekcja "Interakcje z innymi produktami leczniczymi") wskazuje działania mające na celu skorygowanie możliwych i znanych znaczących interakcji między lekami, w tym: - zalecenia dotyczące dawkowania leków. Możliwość rozwoju interakcji lekowych powinna być oceniona przed użyciem Vicair Pak i podczas terapii; zalecane monitorowanie działań niepożądanych związanych ze stosowaniem leków stosowanych w połączeniu z substancjami czynnymi i pomocniczymi leku Viqueira Pak.

Używaj z flutykazonu

Flutikazon jest glukokortykoidem metabolizowanym przez izoenzym CYP3A.

Należy zachować ostrożność podczas stosowania produktu Viqueira Pak i flutykazonu lub innych glikokortykoidów, które są metabolizowane przy udziale izoenzymu CYP3A4. Połączone stosowanie wziewnych glikokortykosteroidów metabolizowanych przez izoenzym CYP3A może zwiększać ogólnoustrojowe działanie glukokortykoidów; opisywano przypadki zespołu Cushinga i następującego po nim zahamowania czynności nadnerczy lekami zawierającymi rytonawir. Połączone stosowanie leku Vikeyra Pak i glukokortykoidów, a zwłaszcza do leczenia długoterminowego można rozpocząć tylko wtedy, gdy potencjalne korzyści z leczenia są większe niż ryzyko układowymi działaniami glukokortykoidów.

U pacjentów z łagodną niewydolnością wątroby (klasa A według Chapple-Pugh) nie jest konieczne dostosowanie dawki produktu Viqueira Pak. Nie ustalono bezpieczeństwa i skuteczności produktu Viqueira Pak u pacjentów zakażonych wirusowym zapaleniem wątroby typu C z umiarkowaną niewydolnością wątroby (klasa B wg Childa-Pugha); Nie zaleca się stosowania leku Viqueira Pak ze średnim stopniem niewydolności wątroby. Viqueira Pak jest przeciwwskazana u pacjentów z ciężką niewydolnością wątroby (klasa C według Child-Pyo). Lek Viqueira Pak nie jest zalecany do stosowania u pacjentów z niewyrównaną chorobą wątroby.

Ryzyko rozwoju oporności na inhibitory proteazy HIV-1 u pacjentów ze współzakażeniem HCV / HIV-1

Rytonawir, który jest częścią leku Vikayr Pak, odnosi się do inhibitorów proteazy HIV-1 i może ułatwiać selekcję substytucji aminokwasów związanych z opornością na inhibitory proteazy HIV-1. U pacjentów zakażonych wirusem HCV / HIV-1, którzy otrzymują terapię z Vikeyra Pak powinien także przeprowadzić leczenie antyretrowirusowe, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju oporności na inhibitory proteazy HIV-1.

Pacjenci po przeszczepieniu wątroby

Bezpieczeństwo i skuteczność stosowania Vickeyr Pak w skojarzeniu z rybawiryną badano u 34 pacjentów z genotypem 1 HCV po transplantacji wątroby (co najmniej 12 miesięcy po transplantacji wątroby). Głównym celem tego badania była ocena bezpieczeństwa i określenie odsetka pacjentów, u których uzyskano trwałą odpowiedź wirusologiczną po 12 tygodniach od zakończenia leczenia (SVR12) i po 24 tygodniach leczenia produktem Viqueira Pak w skojarzeniu z rybawiryną. Początkowa dawka rybawiryny wahała się od 600 mg do 800 mg na dobę, jak to najczęściej stosuje się na początku i na końcu leczenia lekiem Viqueira Pak.

34 uczestników, którzy nie otrzymywali leczenia HCV po transplantacji wątroby i zwłóknienie miały skali oceny METAVIR - 2 lub mniej (29 HCV o genotypie 1a i genotyp 1b HCV, 5) są zawarte w badaniach klinicznych. 31 z 32 pacjentów, u których dane uzyskano w punkcie czasowym SVR12 (96,9%) osiągnęło SVR12 (96,3% u pacjentów z genotypem 1a). U jednego pacjenta z HCV genotyp 1a miał nawrót po leczeniu.

Całkowity profil bezpieczeństwa preparatu Vikeyra Pak w połączeniu z rybawiryną u pacjentów zakażonych HCV po transplantacji wątroby była taka sama, jak w przypadku pacjentów otrzymujących leki Vikeyra Pak w połączeniu z rybawiryną w fazie 3 badaniach klinicznych, z wyjątkiem niedokrwistości. 10 pacjentów (29,4%) miało co najmniej jedną wartość hemoglobiny (po początkowej) mniejszą niż 10 g / dl. W 55,9% (19/34) pacjentów leczonych dawką rybawiryny zmniejszono do 2,9% (1/34), stosowanie rybawiryny został anulowany. Zmiana dawki rybawiryny nie wpłynęła na częstość osiągania stabilnej odpowiedzi wirusologicznej. Pięciu pacjentów wymagało stosowania erytropoetyny (wszyscy 5 pacjentów miało dzienną rybawirynę w początkowej dawce od 1000 mg do 1200 mg). Żaden pacjent nie wymagał transfuzji krwi.

Inne genotypy HCV

W przypadku pacjentów zakażonych innymi genotypami HCV, z wyjątkiem genotypu 1, bezpieczeństwa i skuteczności, lek Vickeira Pak nie został ustalony.

Efekt łącznego zastosowania ombitasvira / paritaprevira / rytonawiru i dasabuvir na odstęp QT oceniano w randomizowanym, podwójnie ślepej próby z placebo i aktywną kontrolą (moksifloksacyny 400 mg), 4-kierunkowe krzyżowe włosy, uważając QT Monitorowanie 60 zdrowych osób otrzymujących ombitasvir / paritaprevir / rytonawirem dasabuwir. W badaniu wykrywać małe zmiany w dawkach przekraczających terapeutyczne - paritaprevir 350 mg, 150 mg rytonawiru ombitasvir 50 mg i 500 mg dasabuvir - nie wykazało klinicznie istotny przedłużenie odstępu QT.


Pokrewne Artykuły Hepatitis